日本快閃討論-UO改行李政策點搞?

293 回覆
6 Like 136 Dislike
加價都冇得手拎+hand carry過7 kg
3日2夜有幾耐
唔好俾我講中呀,佢一出優惠
大家都一定會衝去搶機票
來回都冇咗八個鐘 嘥撚晒啲時間搭飛機
快閃都去台灣泰國啦
咁未買寄倉行李,我次次都12kg 寄倉
成田Ultra offer

又係排哂隊
原本可以施施然排隊上機,就係呢班仆街一人霸成行,怕左佢地先要搶住上機先,唔係你個袋就會去左機尾
支持UO 乜撚都收費,渣正黎做,最好收得貴一貴
買咗來回成田
20kg+32kg
$18xx
放咁遠好驚畀人開袋偷嘢,所以我上次買咗ufirst,但都發現自己個袋會畀空少移開,就係為咗塞佢地啲一袋二袋

就有新航空公司加入戰場
應該會調整一下價錢
D師奶個gip 又要重又要個人生得矮冇力,成日一野fing上去, 你個袋放先就撞落你個袋到, 有相機有鏡頭就要求神希望冇撞爆.
閘口買2,4級機票一條隊-呢條就上機先,用晒d行李架先
1,3 級一條隊-呢條就後上機,到時行李架仲有位可能比你照放

排緊隊嗰陣一眼就睇晒你有幾多袋野,同埋check張機票係咩級
似足以前坐柴油火車去大陸探親

至於低成本航空的台灣虎航,則沒有收取燃油附加費。
行李又要跟其他廉航
咁不如燃油附加費都跟啦
跟貼?
其他廉航唔收燃油附加費喎
其實最大問題係無比條路去upgrade 個手提行李+背囊

去日本耐少少既話,我好多時一大一細gip + 背囊,一大一細gip既原因係 有時轉城市,我大gip可以寄去兩三日後間酒店,細gip裝呢兩日用既野,跟手就上新幹線去邊都輕便,只用背囊會放唔晒/放得入都會重到黐線

依家咁樣改令我有幾個問題:
1. 細gip 我買個個算輕都差唔多3kg , 背囊我用peak design相機背囊2kg,已經5kg 然後相機laptop 尿袋呢啲係一定過7kg,所以變左細gip 依家一定要轉寄倉,除非我放棄呢種轉城市模式

2. 細gip轉寄倉係錢解決到既問題,當加價咁睇就ok, 但係我個堆唔可以寄倉既野,eg laptop 相機 鏡頭 尿袋 相機電 液體 etc 變左一定要塞晒入個背囊,咁會咩都勁辛苦,呢個係加完$50蚊都要硬食 屌你老母想再加錢解決問題都無option (唔好同我講買兩張嗰啲廢up,我包機去好唔好?)

佢咁改法變相加價之外仲要我硬食第二個問題,下次買機票一定努力搵其他option /比貴少少坐第二間
佢係後最平一級無得用行李架,其他3級都有。

第1級只要最尾入就無問題。不過頭2級入到去用隨身行李霸埋頂架,第3級入到去已經無位放咪又係嘈。

變咗班班機都浪費時間處理啲放咗上頂架嘅隨身行李。

如果想用呢個區別嚟收$, 就要諗點分開入艙後放頂同櫈底行李嘅區別。除非班機無頂架權果班一級佔大多數,咁基本上可以唔理。
我想問下UO冇寄艙行李,可唔可以直接入禁區?佢會唔會出online boarding pass?

定係一定要去櫃檯check完行李先?
第三級無行李架 得隨身行李同寄倉咋喎
福岡ok, 2.5hours
你到底有幾on9啊 我提出比錢就會解決到
想知幾錢咪問航空公司 有咩咁難明?
你條白卡又係到重復一係就叫人咩買起間公司
到底你有幾on9
戇鳩
我咪話宜家就算俾錢航空公司都無依個選擇囉
你依啲柒頭文盲就係度懶鳩醒咁出嚟吠
以為俾錢就乜都做到
而家要照排+check 7kg+印張紙登機證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞