科大22歲男生 校園內天橋墮地亡

166 回覆
117 Like 8 Dislike
唔駛找
不如搵學校學科advisor或者相熟嘅教授傾下
學科追唔上可以搵返教授問
逃避一時,逃唔到一世
搵人傾下,當吐下苦水又好,當聽下人地嘅睇法都好
自己一個人有時好易自困同鑽牛角尖
但無論如何,大學只係其中一條路,大學嘅學習歷程亦只係人生嘅一小部分,唔可以單以幾年黎判斷自己
希望你早日搵到方向
估唔到科大有地府旅行團
根本成間科大嘅建築設計有問題,成棟建築色調灰沉沉,冷冰冰,大堂位置廣闊得嚟又空虛,而且有個位可以居高臨下,如果你嗰刻心情唔好,個設計好容易會引到你跳落去。

二戰後嘅建築缺乏人性心靈設計,加上二戰之後宗教信仰退潮,無神論主義崛起,加上講求實用,令到現代建築物都係四四方方,色調冰冷,如果睇返以前嘅建築物,除咗雕梁畫棟之外,仲有好多宗教元素,喺門樑、支柱會刻畫聖經金句,亦都有耶穌像、聖母像等等。加上以前宗教氣氛比起今日濃烈得多,如果個大堂設計上充滿古代巴洛克式兼宗教元素,當人心情唔好嘅時候,其實唔會咁易想死。

現代文明發展明顯輕視咗宗教嘅力量,另外建築設計過於冰冷,當心情唔好嘅時候,走去死嘅念頭亦會相應提高。
MBBS
大霧嘅時候連對面嗰幾個島都睇唔到
喺蘑菇望出去你會覺得自己前路茫茫
而家啲大學生真係廢,咁少事就自殺正一廢青
進化埋
真係 讀BBA考之前一日開始溫都夠做
讀大學真係鳩讀都會畢到使咩咁認真
俗稱:內卷
city 更加好
好多女仔仲要係mk妹類型
減少功課先有用多嘢做根本點樣都輔導唔到

你試下好似大陸咁樣996, 仲要得過三千蚊月薪
係人都生活唔到, 畀著其他國家一定推返個政府, 但係中國推翻唔到所以自殺率咁高
一般人好難挑戰果啲
除咗食訓上堂就係咁操班友

而且成績唔好 咪retake
真係唔得 出嚟又唔會搵唔到工
唔駛死架
咁係啲八 九十後捱唔住 我地二零後先天之驕子
爛grade 有咩問題? third hon 又點? 畢到業就得啦
咩科 宜家既人愈黎愈廢 唔洗驚

去拉巴望下海又一日
到grad咗就係搵工搵幾錢同買樓
你D症狀我真係似曾相識
初頭諗點樣盡量返少兩日 走堂dayoff
之後諗做咁多條功課先佔少少分 CP值奇低 不如直接final 幾粒鐘就50%抵玩好多

不斷拖但最後都冇突破 情況每況愈下 最後發覺再咁落去都係比人踢出校
不如決斷D

我好記得當時都係5月份 我quit完u就去港大報jupas
最後用返當年DSE成績再入左另一間大學從新出發
依家我已經畢左業 但我感覺我唔係克服左曾經的問題 只係比我成功逃避左
大學咁教你去死嫁....
科大多功課? 咪講笑啦
說話又唔係咁講,真係讀得叻的話一畢業就有波音/airbus/IBM/Microsoft呢啲跨國大企業請,這些機會不是屬於second low的

利申我都second low
讀番同一科定轉左科?之後果間都係local定外國?點解去第間會變到肯讀畢到業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞