科大22歲男生 校園內天橋墮地亡

166 回覆
117 Like 8 Dislike
Kai Loong: 美國除外
somehow已經教淺左, 或者特登分honors course/special section黎就班DSE
舊時我都係科大理科撚.....

我覺得大學讀得開心過中學。係,d野係深d。

但係出卷果個同教你果個,起碼係同一個團隊。我真心覺得果陣大學d題目冇AL果d咁濕尻。

基本上如果science呢類科目,你上足堂,有溫書真係唔難。

咁當然,enginee果d應該chur 好多,咁我唔知啦。
有交齊assignment 同 有考比佢pass咪算
完全同意。

舊時自己讀pure science 呢類垃圾科,真心上齊堂,讀左notes,冇乜可能會below mean
咁professor都係打份工同 佢都係想要個學位 比唔比佢pass無影響 除非佢咩都唔做
AV,netflix,邊個換畫,邊個elective 易碌,宿分,Professor壞話,打機

乜U唔係應該講呢d咩?
留港值
喺ust講Prof壞話通常都係同grade有關
搵Past,睇下有邊d心地好既同學肯教下做下Past,加油
咁又真係慘過死既
咁你最後有冇第度拎番個degree定退學直接打工?
我情況又係逃避完全唔想返去上堂唔敢睇email,上年有兩科直接冇去考,8月尾先打開emailcheck見佢冇踢我出校又繼續讀,今年又依個時間又再重覆
真話
HKU又win
又係中大
又跳蘑菇?
咩原因令你想逃避先
其實讀大學只係好多條路嘅其中一條
人地揀呢條路唔代表你都啱呢條路
反而係諗清楚自己想點同有咩方向先
有圖有真相

以前科大真係無人性,每一科都至少派40% C range

你就算幾努力溫書,通宵係圖書館操past paper都無用,一below mean 就收皮玩完

大科同少數仆街教授先咁姐
General guideline 係白紙黑字寫到明,你係教授都一定要跟,如果唔跟就要寫報告上教務處
就係細個行錯左路,唔讀書一早出黎做野,想改變命運唔想304050歲都得一萬幾千人工先兜番出黎讀大學
問題係入到依科我冇咩興趣,英文底又差,好難讀入腦,捱到家下yr3啲入門basic野其實都未懂得通透,學校又冇朋友,愈搞愈辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞