40歲「炒散王」大學BBA畢業做10年全職散工 日做3小時月入$25,000 疫下收入不跌反升

226 回覆
27 Like 280 Dislike
多左咩 收入定洗費
首先 唔係突然 係慢慢咁多 講個大概啫 收入你預期一定係正增長 冇理由你預自己30歲咁後生會愈搵愈少

洗費一樣 好多野細個想做想試 大個有能力就會做 自然就洗多左 唔好講物質 你做長期計畫 諗退休已經要洗好多錢

但係如果你話 之後唔買樓 唔買車 唔結婚 唔買保險 而係追求過連登式夢想生活 一世住公層 睇公立 逼巴士 得閒就正正經經咁叫下雞 做人生贏家 咁樣就你喜啦
世上總有啲人寧願做到隻狗咁都要自己揸車,用埋晒啲無謂錢,住間俾公屋仲細嘅私樓,明明可以坐經濟艙,就走去坐頭等享受優越感
呢啲人永遠退唔到休

住公屋睇公立坐巴士睇唔到有咩唔好
Civil勁好搵
bs design個d人工仲係好賤
Civil survey 未有
工程做到嘔血
星期六又要落地盤
大判問題唔係個個專業都考到牌
Coordinator出28
但簽唔到都係kick
上面一直拗緊工程FG可以去到幾多錢, 無人講緊考牌
咩思維 你拎啲貪慕虛榮既人黎類比努力工作既人? 改善生活 向上流動幾時變左一樣壞事

住公屋坐巴士冇咩唔好 但唔代表係值得追求既野 我未聽過人講 我既夢想係住公屋 我只係聽過 住公屋都幾好 冇問題丫 睇唔睇到有咩分別
冇錢
有咩生活質素?
你拎綜援幾千蚊有24個鐘用添
咁都好吹奏
所以呢?人一定要向上流?一定要再努力啲工作去改善一啲冇需要嘅嘢?

其實呢啲人咁做我係唔反對,對我來講梗係唔係壞事,反正社會仲要靠黎生補充勞動力

但係我自己就唔會囉
人唔一定要向上流 唔一定要努力工作 如果你可以唔洗靠政府靠屋企人 咁冇問題喎 你自己獨立生活到

我講緊係有手有腳要痴屋企 住公屋個啲 把口就響 獨醒撚咁 但係自己就做隻寄生蟲 笑人地殷勤工作

你唔會努力工作係咩意思?你自己生活到?我指生活到既定義 最基本衣食住行醫療靠自己 往後退休唔洗靠政府個種喎 你覺得要一個月搵幾多先夠?
他做得耐有網絡,

就算有一日冇工開都可以即到替補
我係fire既積極推進者
已經Fire緊
每個月保守被動收入都超過25000
但係每個月洗費暫時都超唔過25000
所以覺得25,000一個月,完全冇問題

何況文中嘅主角冇諗過要提早退休,一直有主動收入
所以我唔明點解25,000有咩咁失禮
Cls 成個立論亂到七彩
首先 好明顯你冇睇條片 佢係搵緊20000個月 差成五千

而且一直講緊既係 人要生存就要做野 唔亂洗錢都好 都要養活到自己

依家你又話你已經fire緊 每月保守有25000 咁你啫係已經起馬有五六百萬本 咁生活實冇問題 有咩事你都有得應急 同炒散 朝不保夕係兩個概念 根本係強詞奪理

同埋你既故事本身超唔合理 先唔講你筆錢點黎 當你係股神點都好 你有大筆資產係身 代表你唔係住緊公屋 表示你租緊樓/供緊樓 (如果你已經有層供斷既樓就更加冇野好講) 而你既洗費唔過25000 咁相信你就算點唔洗錢都好 你每月應該都唔會好多錢淨

重點係 你咁做之所以冇問題係因為你唔點儲錢都冇問題 你有被動收入 但條友炒散 家無恒產 每月儲得個幾千蚊 將來絕對係食屎

你愈講自己點點點提早退休 一邊笑努力工作既人 一邊就話20000個月冇咩問題 愈顯得你無知同離地 9唔搭8
你自己話「洗費一樣 好多野細個想做想試 大個有能力就會做 自然就洗多左 唔好講物質 你做長期計畫 諗退休已經要洗好多錢

但係如果你話 之後唔買樓 唔買車 唔結婚 唔買保險 而係追求過連登式夢想生活 一世住公層 睇公立 逼巴士 得閒就正正經經咁叫下雞 做人生贏家 咁樣就你喜啦」

我唔同意呢點先至回應你

我就唔會笑努力工作嘅人,我只係唔會選擇努力工作去買啲唔需要嘅嘢滿足自己,而呢個世界太多人就係咁樣

我就係fire緊,但係都做以上嘅嘢,我想帶出嘅係,管唔到你嘅慾望,覺得老咗就要越買越高級,就永遠唔好退休,唔好意思我仲住緊公屋(買左),逼緊巴士,行到去嘅地方就唔坐車,無買車,睇公立。

我係冇睇段片,上邊啲人全部講25,000我就講25000,我一路留言都係講25000。我一直都係話覺得25000唔失禮過中位數啦,不過提早退休就無佢份囉,做到65啦但係佢enjoy咁做,唔會有意見,個人生係佢自己
買樓 買車 退休保障有邊啲係唔需要既野 你自己都有層樓 車唯然唔係必要 但係遠未到貪慕虛榮 二手車就算養埋都好 都唔係話點樣一筆大錢

我指住公屋 逼巴士 睇公立個時 當然唔會expect你呢種特殊case 而係一般情況

你始終唔明個分別 你總係站在有一舊應急錢既角度去睇 咁訓街都冇問題 問題係你有靈活性 睇開公立 但係真係好嚴重 好急 你可以即刻睇私家

你話搵25000唔失禮 都一樣係站係你有幾百萬係銀行有層樓 唔愁退休先講得出 當你冇左個幾百萬 餐搵餐咁搵20000蚊 又要交租 你就唔會咁口響

另外 佢根本就唔enjoy 唔係好似你咁 選擇低消費 係被迫 係苦中作樂 你連片都未睇就咁多偉論
佢大學畢業喎
40歲?
老我幾年, 似大十年
Clp fg未計b仔果d 29.5喇呀叔
咁點解要炒散,索性食老綜,一世做閒雲野鶴咁既生活,乜都唔玩唔試唔消費,等死,幾理想。
咁咪社會嘅人渣囉,可以盡情批評同埋乜老綜有成2萬幾蚊咁多?
香港地根本唔需要有車,有車根本係一種奢侈
我淨係回應你我唔同意人越大就要提高生活質素使超過25,000嗰句
段片我就真係冇時間睇,所以我都係停止回你啦
轉數係快但冇讀大學既話, 都係連見工入場券機會都冇。
你講到冇乜物慾
但你自己又講到"但係每個月洗費暫時都超唔過25000"
即係你每個月洗費冇2萬5都接近大約洗費2萬啦
咁都叫物慾唔大?
大學BBA畢業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞