40歲「炒散王」大學BBA畢業做10年全職散工 日做3小時月入$25,000 疫下收入不跌反升

226 回覆
27 Like 280 Dislike
on9先諗生仔

btw ching生活又有幾唔平凡
點解平凡都比你講到係缺點
世界上99%都係平凡人
做人唔好咁自悲啦
佢就唔使交租咩

再講,人地點都多佢120萬,就算唔買樓,同樣租樓,都一樣住得好過佢
咁所以我咪話睇埋背景
撚唔知人工高啲 多錢啲咩
咪假設同樣窮撚做10年野
咁個個都係嫁啦,可能你聽日就比人炒都有機會,佢咁多經驗反而唔驚冇野做
如果起跑線一樣 咁自然梗係睇人工

但問題每個人背景唔同㗎嘛ching
你有公屋又一個玩法
你有得痴屋企又一個玩法

就算單身寡佬 其實25000真係好撚夠用
得四行字 又覺得我唔平凡 又覺得我自悲
你瞓醒未
做郵差一樣可以返半日搵廿幾K
仲要有福利
炒散搵25k有咩咁值得講?
好撚free
日做3個鐘勁爽
個人生一定開心好多

睇番數據 香港壓力排第一 根本就唔開心
當你一條友,唔使供樓冇咩債務,都過得去既
比人話你係廢物窮撚,人生會開心好多?
睇完成條片你就知佢係強顏歡笑 睇到都慘

一開始係俾人炒(聽落就似係大獲野 錯到要炒)依家同你講每日返好少 好free 但係明眼人就睇得出係苦中作樂 每月洗費幾千蚊唔係叫物慾低 係冇消費能力 基本上係要逼自己唔可以多諗

每個月得二萬零 仲要餐搵餐 好多人冇為意既一點係 全職兩萬同炒散兩萬蚊係好大分別 例如全職去trip請al就得 但係炒散係直情冇左收入 變相個成本係高左勁多 病假事假都一樣

佢自己都心知肚明 咁既情況 想有另一半 好想好想 但係就係好難 唯有唔諗

一切都唔係選擇 係被逼

樓主 你都醒下啦
咩員工福利都無,搵25k睇個醫生都無1半
你地咁羨慕點解唔去試下
岩,不過順手讀埋,又enjoy到ulife幾好呀。
人人都有既情況下,你無咪代表弱智
唔旅行唔social唔溝女唔買靚野 再加身體健康 咁都有機會夠用 但退休都係要食草

40歲25k好撚夠用唔好再自欺欺人啦
月入2萬5
FG 50K
點解唔用payme?
今日知道聽日又要起身翻工對你嚟講又算係值得自豪咩
30幾歲,同屋企人住,當然可以好瀟灑咁話一月搵4,5千都掂。

再過10年,仲有幾多佢做開嘅 job 可以做落去? 到時都係孤家寡人,又冇退休福利。
可以安心先囉有野做有糧出, 安心D囉
一個月每日都要R job做你覺得好過癮?
同埋我無話過聽日又要起身翻工係值得自豪喎...
你係咪智力有d問題?
真係反駁隊員 仲要工程撚
雙重撚屌上身

我覺得你係最叻仔㗎
啲錢你搵哂佢
岩呀 月入25000 你話餐餐大家樂 住公屋 日日落公園坐 蒲圖書館 孤獨終老 一世人就咁過得唔得 得
不過就正如你打機 一直就係個新手村入面 出唔到去 世界之大 與你無緣 咁樣又係一個值得過既人生咩

唔係話要追求物質 不過相信一般人都想人生會有進展 一步一步 實現自我 佢又追求到啲咩 達到啲咩
打十幾份工 聽唔出佢有咩成就 有咩滿足感 都係得個錢字
但係收入又低 只能勉強為生 帶唔到俾佢生活有咩實際既改善
感情路上 更加係零 可望而不可即
唯一自豪既居然係每日有好多空閒既時間 百無聊賴

工作 感情 經濟都可以講得上幾失敗 咁樣好咩
我搵哂你個份, 你繼續窮撚到要日日大快活啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞