40歲「炒散王」大學BBA畢業做10年全職散工 日做3小時月入$25,000 疫下收入不跌反升

226 回覆
27 Like 280 Dislike
N展fg先萬七ching 脫節仲有幾耐?
佢地個d on9係諗緊點生存, 唔係生活, 同d傻閪講係講唔明, 佢地思想智力有限
返工有咩唔值得自豪 有成功感 有意義 有錢
難道唔返工自豪啲?
想知咩郵差返半日搵廿幾K
原來郵差返3hr 工
覆個條隨時返緊炒薯條, 7仔,跟車,送外賣, 緊係唔會明
3年後今日既佢,唔知月入幾多呢
佢就做3粒鐘搵25000/月
佢既同學就做9粒鐘搵75000/月
工程狗返8放6返六點
人地工時少你4,5倍
佢中意藝術
咁樣可以做到自己鍾意嘅嘢
又夠生活
幸福過好多人啦
佢口口聲聲講自己返3個鐘姐
要日夜R job個辛苦同麻煩,計計埋埋咪差唔多
計時薪睇吓
知唔知好多人做到40歲上晒軌道熟晒手番工日實做一小時左右
呢D係唔駛讀大學都學到既野
算係build 緊wealth
呢d人可以一個project 彈起賺人地幾世既錢/ overnight success
最關鍵係做自己鍾意既野同有得揀
日做3小時,月入 $25,000

佢有好多時間去玩同埋進修了
你渣 degree都冇嘅廢物仲大大聲同人講
工程做到40都係搵20000
首先 條片入面話收入係20000 唔係25000差好遠

另外佢呢啲係手停口停 如果佢去左旅行或者病左一個星期 佢係洗左一筆之餘 仲要冇左一個星期既入 講緊係額外冇左5000蚊 做工程師頂多就係請AL 人工照出

仲有既係 大家會唔會搞錯左一點 如果俾佢做 佢都係會返八個鐘 佢只不過係冇咁多job 搞返清楚
如果係我嘅話,我會日做5小時,月入$40,000。咁樣生活就平衡好多
點撚樣郵差返半日搵廿幾K呀傻閪
要free好過要錢啦,反正係臭港多多錢都唔夠洗
老實講呢啲都係比所謂大學生打飛機嘅嘢
職場上見唔少大學生出到嚟成碌木咁 又唔識做人處事
人地都係咁睇你架咋
幸福過拎綜緩? 首先佢唔可以稱之為做義術 冇咁兒戲既 真正全職做戲劇做配音既會覺得佢唔入流 呃飯食

而且我可以好肯定咁話你聽 佢愈鍾意就只會做得愈唔開心 因為佢永遠都只係可以接到三四流既job 愈鍾意就愈覺得自己廢 見過太多咁樣既人

所謂夠生活係指政府同屋企人養埋佢 如果真係要完全獨立係香港生活 佢起馬要俾多一萬出黎租樓食飯所以佢跟本就唔夠生活
三大中位數先18~23k,你讀咩大學咁把炮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞