有無人都試過最好嘅frd走咗

86 回覆
882 Like 17 Dislike
唔係為佢地自殺,而係我留喺香港有啲頂唔住,想佢地走曬之後,我先自己一個”走”
tg me
大家珍惜眼前人
有女既話好多人都係咁既
不過出黎做野之後 真係半年先搵好朋友吹一次水都唔奇 出到黎都係會好開心hehehaha 好青春的
I know that feel
唔關你事,唔洗諗太多。
個女走左定個frd 走左呀
你係個好善良嘅人,希望你繼續活著
有個fd 打左3針預左佢會消失
同你case 唔同
樓主係有女先唔搵老死
7年前有個朋友跳樓死咗
重記得佢自殺前幾日有WHATSAPP我, 我打緊機HEA 答佢
之後有另一個朋友去旅行意外入院, 我都有WHATSAPP佢同佢講返呢單嘢
不過SEND 完無留意1 TICK定2TICK
之後唔記得咗點得知佢自殺消息, 都係一個月後嘅事
佢屋企人收得好密, 只講畀某兩三個人知
得知消息後睇返WHATSAPP, 原來啲MSG 係得1 TICK
嗰時都會好自責, 成日諗如果畀多啲關心佢會唔會改變到
不過唔經唔覺得7年了...
我都好驚再主動去搵人傾呢啲事,但我唔係覺得煩到人,而係覺得咁做冇意義
之前個ex經常話我好細路仔唔識處理,本身已經自卑然後再加劇,有諗過走咗去一了百了
不過最後我係好好彩,自己啲fd真係會自動走埋嚟搵我,我先可以慢慢舒緩返
我冇朋友走咗,
但自己曾經做過傻事。
以為好好咁安頓一切,
通知埋親朋好友就可以好好離開。
直至俾人救返,
睇見身邊嘅朋友都好後悔自責,
點解當日唔主動去關心我,
我都只係攬住佢哋講:「你都哋都冇做錯嘢,我又點捨得去怨你哋喎!」

我諗樓主嘅朋友可能都咁諗,
佢應該唔會怪你少咗搵佢,
反而知道你心裡仲會記掛住佢,
相信而份兄弟情已經足以令佢走得安樂。
有個親戚,由細玩大,細個瞓埋一張BB床嗰隻,
大咗有幾年時間都幾乎個個週末約埋一齊睇英超,
就算我有咗同居女友,佢都照上唻過夜,
基本上我當佢親細佬

後來我個B出世,佢又拍拖就少咗見面,
但佢自己都有固定社交圈,唔係冇朋友嗰隻,
突然有日收到佢親阿哥電話,話佢爭啲想JUMP,
原因係受咗啲打擊攪到有思覺失調,嚴重被害妄想,
覺得自己一舉一動被嚴密監視,
繪影繪聲講到身邊個個夾埋出賣佢、笑佢,包括屋企人,
總之完全分唔清想像同現實

佢屋企人帶佢睇醫生,醫生因為佢有自殺傾向,
困咗佢入葵涌差唔多成個月,期間我有去探佢,
入到去佢所有應對完全正常,只係不停話困喺度好悶,
想快啲離開

出院後,醫生要佢長期食藥,佢食咗一段時間停咗,
話食完成個人渾渾噩噩好辛苦,大人大姐,
佢唔食冇人迫到佢,事實佢表面上好轉咗好多,
冇再提啲妄想嘢,期間有上過唻我屋企睇一次波,
所有表現都好正常,我亦多次同佢強調,
有咩唔開心一定要講出唻,唔好屈埋,
我湊B幾忙都抽時間陪佢傾偈,雖然少見面,
但都Keep住有Whatsapp

然後突然有日,佢阿爸打畀我,
話佢趁自己有要事出門嗰一陣,
即刻把握機會衝上天台就jump咗

成件事當然無法接受,亦難免出現好多自責念頭,
都係「如果我點樣點樣做多啲,佢就未必點點點」呢啲常態嘢,
但反而想講,自己生存得越耐,就越識尊重佢選擇,
當日導致佢崩潰、有思覺失調既原因,太私人唔想講,
但我覺得個問題的確唔會有得拆,佢一路活落去,
問題只會越滾越大,一日一日加大佢痛苦,
對一啲人唻講,Life is shit,唔係認同自殺,
但如果過每秒都係受罪,我覺得要尊重佢離場唔玩既決定

雖然我哋呢啲愛佢既人真係好傷痛
就算出唔到嚟
平時都要 whatsapp 聯絡下啦
半年唔聯絡嗰啲
根本唔會係咩好朋友
個Frd 打俾我, 同我講得返幾個月命
正仆街
拍個拖就半年唔搵所謂兄弟
人地自殺就扮撚哂蟹
搵個好醫生傾下食下藥做下運動
樓主,佢既生命係佢自己話事,嗰個係佢既決定你,同你無關。傷心是一定,但無必要自責
咁又唔好咁講 人大左好多野搞 生活又好家庭又好
同對方可以感情好深厚 有時上網social media都會得知近況 久不久見一次都可以好好傾 而且男人通常一group出黎
巴打搵日真係去散個心 唔好屈埋喺屋企 或者大喊一場 應該會舒服啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞