【洪水橋】2分鐘決定買誠哥盤 收樓無奈接火棒

525 回覆
160 Like 27 Dislike
自住驚閪?
洗幾球野買樓都話自己無物慾
到十年後同深圳同一水平人工咁仲貴唔貴?
銀行唔係開善堂, 樓市長升就得

跌市點會仲接牛肺樓
你覺得好笑?
事實好多on9 budget有限
但係又要新樓, 咪揀左大西北

佢地分分鐘連樓下交通 / 未來規劃都唔知
你試下依家放返出黎, 睇下有冇450萬
唔係樓價問題
係依家正苦對啲地冇planning
你唔會知幾年後你隔離會起乜
當你以為買中產區
過2年正苦就喺你隔離起公屋居屋

不過連登全部公屋仔,可能覺得同公屋做鄰居冇問題
其實揸車住洪水橋幾好 如果跌到8000一尺會考慮入市
當依家商廈空置率都咁高既時候
如果咁多人介意公屋喺隔離
掃管笏 康城應該貴過晒匯壐 維港匯
之後日後賣出去,就算樓價升少少或平手都冇太大的損失。

呢個Assumption 相當重要
租霸

買同租要負擔既野差咁遠
點會咁樣比較
死慳死抵 儲埋咁多一次過奉獻被誠哥輸撚晒去
呢家跌到幾錢
呢個價真係租抵啲喎,仲可以再儲多幾年錢
上連登勿認真
做乜要care呢班社會垃圾嘅bullshit
自住係多餘錢同唔洗供係驚閪咩

但佢地要供 負資產咁
真心唔明點解咁執著要新樓,周圍規劃一日未起好都係嘥氣,政府內部一張paper就可以取消
我會係覺得關成長背景事,住公屋左嘅唔會想用晒所有錢同埋用30年去買一間同公屋差唔多款甚至舊過公屋嘅樓,心理平衡到,所以永遠着眼啲同公屋一眼望落去差異最大嘅地方,即係外型同埋會所,心理上覺得俾咁多錢”抵返”好多。我自己留意到本身住正常區普通私樓大嘅反而冇咁執着新樓,因為佢哋唔需要透過依啲明顯嘅差異去話俾人聽”我買咗樓””而家唔再係公屋仔”。
我會係覺得關成長背景事,住公屋大嘅唔會想用晒所有錢同埋用30年去買一間同公屋差唔多款甚至舊過公屋嘅樓,心理平衡唔到,所以永遠着眼啲同公屋一眼望落去差異最大嘅地方,即係外型同埋會所,心理上覺得俾咁多錢”抵返”好多。我自己留意到本身住正常區普通私樓大嘅反而冇咁執着新樓,因為佢哋唔需要透過依啲明顯嘅差異去話俾人聽”我買咗樓””而家唔再係公屋仔”。
英國人買樓有一句location location location
一模一樣的屋係唔同location 的價錢可以差天共地
而新屋正正因為location 方便太多不確定因素(學校,交通,鄰里,etc) , 所要要靠好多靚裝好補救

今次嗰兩公婆,打飛機話低密度,但對面係密麻麻的公屋,(鄰里failed)
未來的都會發展又唔知,同賭有乜分別
真,有個公屋長大親戚買樓話點都要有會所,單棟樓垃圾

心諗:你都唔撚會去用喇
單棟樓問題係管理維修費又貴服務又唔慌好
嗰啲幾乎冇會所的屋苑就平衡好多
其實佐敦個新盤都係單棟。。。

大形屋苑 vs 小形

有時大形既盤太多 買家可選擇多,都唔一定好
呢d多數 一聽到 管理費5蚊呎 又話我好小玩,用唔著。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞