【洪水橋】2分鐘決定買誠哥盤 收樓無奈接火棒

512 回覆
154 Like 27 Dislike

冼生冼太兩夫婦月入大約6萬元,他們坦言沒有物慾使費少,每月可以儲到7成人工,「我哋冇太多娛樂,通常都係周圍逛街,好少豪飲豪食,儲錢會儲得比較多」,所以首期完全靠自己,零父母幹。

雖然二人有足夠資金入市,但冼生表示其實起初是打算先租樓,「本身打算租樓一兩年試呜邊區比較好住先,由屯門開始睇,睇過屯門市廣場同其他新盤有柏御同豐連,之後地產代理開始叫我們考慮買樓,首先係試入票火炭星海堤岸,不過抽唔中 第二次就已經係#Lyos ,當時得返最後三個單位,最後應該係用咗2分鐘決定買入呢個單位。當時2分鐘我係諗日後我哋屋企會點?裝修會點?按揭係咪會過到?將來生活費係咪足以負擔供樓?」

對上車後的生活充滿許多考慮,但由於單位在預算範圍內,所以勇敢作出決定,於2021年11月以約660萬元,買入這個約455方呎的兩房單位,不過隨後迎來加息周期及樓價下跌,而2023年推出的同區新盤滙都更越賣越平。參考4月最新一張價單折實均價約1.2萬元,對比#Lyos首批折實均價 1.55萬平超過兩成,冼太紛被朋友說 「買貴咗」但她表示,「始終我哋自住都沒所謂啦!加上周邊環境都好舒服,對比其他新盤,呢邊係低密度設計,心情都會舒暢啲,因為我想抬頭就望到天空。

冼生認為長遠而言始終是買樓化算,「我覺得租樓淨付出冇回報,買樓自住冇咁蝕之外,之後日後賣出去,就算樓價升少少或平手都冇太大的損失。」北部都會區概念同樣是冼生睇好樓盤的因素,「日後將會有洪水橋站,仲有北部都會區,如果呢區置業的話 ,相信日後同邊落成既商業區主會帶旺洪水橋。」

https://www.stheadline.com/realtime-property/3341152/2%E5%88%86%E9%90%98%E6%B1%BA%E5%AE%9A%E8%B2%B7%E8%AA%A0%E5%93%A5%E7%9B%A4-%E6%94%B6%E6%A8%93%E7%84%A1%E5%A5%88%E6%8E%A5%E7%81%AB%E6%A3%9290%E5%BE%8C%E5%A4%AB%E5%A9%A6%E6%9C%9B%E6%A8%93%E5%83%B9%E8%B6%8A%E4%BE%86%E8%B6%8A%E5%A5%BD%E5%94%94%E5%A5%BD%E8%B7%8C%E5%BE%97%E5%92%81%E8%AA%87%E5%BC%B5
咁不如買村屋仲好啦,700呎3房連天台
自住樓有感情因素可當消費品
當投資就on9仔
夫婦60k儲7成,即係儲42k,洗18k
租樓,水電煤,食飯18k得?
而2023年推出的同區新盤滙都更越賣越平。參考4月最新一張價單折實均價約1.2萬元,對比#Lyos首批折實均價 1.55萬平超過兩成,冼太紛被朋友說 「買貴咗」但她表示,「始終我哋自住都沒所謂啦!加上周邊環境都好舒服,對比其他新盤,呢邊係低密度設計,心情都會舒暢啲,因為我想抬頭就望到天空。」
傻西真係傻西
輸得算少了
會唔會首期要太多
係咪落地大玻璃門口直對個廳 車閘無電動嗰個盤?
今時今日兩個夾埋搵6雞都學人買樓
有乜慘得過高溢價買新地樓?就係高溢價買誠哥質素樓
想問下2個加埋搵幾多先可以買樓?
洪水橋呢啲濕尻地方都話環境舒服
其實呢啲新聞真係on99

始終自住供得起冇得輸
人生點會有得永遠做正確決定
假如樓市繼續升嘅話新聞又會笑呢班人冇上車

不過痴屋企人住嘅兒登仔點都贏
首期應該輸晒

好正,原來佢哋冇諗過有跌呢個可能
「始終我哋自住都沒所謂啦!加上周邊環境都好舒服,對比其他新盤,呢邊係低密度設計,心情都會舒暢啲,因為我想抬頭就望到天空。」

和合石個天都好靚
基本都要10萬啦
正常大學生,fg 25-28k,一年普通加薪5%,轉工15%,升職30%。
做8年升2次,當fg人工再低d 得20k ,8年工作都有50k
個aa 一定係咁洗佢腦 自住驚閪
想睇條女點樣
住得大西北買村屋好過啦
2個人搵7萬 算 ok

住北角維港頌 三萬七蚊一呎 的都未出聲
姐係30歲50k咁真係差唔多
好彩睇到巴打教路
唔係入錯市就仆街啦
都係唔買住先
都已經知柒到唔敢出鏡 放過佢地啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞