其實林峯唱歌都幾好聽,點解紅唔起?

228 回覆
100 Like 150 Dislike
身體的狂流 忠於本性地流
忘記受過傷害
叫春必備
溏心風暴我個陣已經3歲
忘記傷害
記得忘記
幼稚完
曾經好鍾意佢
tvb 推佢轉型得太急害死佢
又未到華仔果隻咁紅, 無lala 頒個亞太區比佢
點解之後唔鍾意
嗰陣時佢拍戲都唔算多 但唱情歌嘅水準真係一流,嗰陣時佢第一次開演唱會啲人仲話佢唔夠歌 ,但係其實佢未正式簽約做歌手之前一直都有keep住唱劇集/電影主題曲或者片尾曲 。

記得忘記 別戀 真愛難共 忘記傷害 雙子龍 心呼吸 與朋友共 出鞘 領會 披荊斬刺 游劍江湖 心領

呢堆全部都係未正式簽約做歌手嘅時候唱既歌 嗰度加加埋埋都有十幾首 。再加埋佢出完頭兩隻碟有成廿隻歌先至開演唱會 ,佢根本有成三十幾首歌可以唱都可以話唔夠歌 ,真係拗爆頭只係唔知點解佢第一個演唱會有咁多劇集主題曲佢唔唱走去翻唱其他人嘅歌 先至俾人覺得佢唔夠歌唱啫
好有哲學嘅一首歌 用水嚟寫一首歌 完全係滄海遺珠
佢好多劇 WO
係紅到爆炸之後,先拍小左出多左歌搞演唱會
SAME
衰係tvb手上 又係啲政治因素
唔明點解佢唱歌穩到咁把聲又好聽 但一直以黎都有人話佢廢唱功差
林夕d 詞寫得好
呀太區係幾紅既
想知請講
成也蕭何 敗也蕭何
愛不疚remix
我指佢嗰陣時拍電影都唔算多 但係劇集多到爆
依家薑逼果啲都係班阿嬸走去學人地韓星應援幫隻支那肥仔做勢
但就做得仲誇張過啲韓星應援,搞應援活動都搞到阻鳩住路人
冇真材實料先要搞咁多面門野去做勢,吸引人關注

所以真係幾佩服以前果代香港明星,冇咁多宣傳渠道,歌影視廣告資源,傳媒吹奏抬轎同時又大競爭之下,都做到好好睇既成績,成個華人區都有一定人氣同知名度
相比起依家班呃飯食流量垃圾,真係得淡笑,冇市場之餘仲要幫香港流行文化趕客
2011 Chok= 2023 Money Anson Lo
細細個就睇過佢演唱會了
megahit吊打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞