係香港做工程督察算唔算基層救星

209 回覆
39 Like 180 Dislike
無後台想升ai
我search見得前年房署同漁農署
唔係都係睇in唔in到政府工程師咩 正常都唔會望做死一世cpc
咪就係一路做pc一路考正莊 考幾年都考唔到
唔知係咪得罪人
以前幫辦係多數內部升
但近年大部份轉曬做open recruitment

因為外人質素好過自己人
所以愈請愈多外人

依家好多ai 都係30未出頭
有d仲要岩岩meet到要求年資
所以都好兩面刃 做pc識到好se 就好 遇着個成日俾啲豬頭骨你食既 你又氹唔掂佢 就整花自己個底
咁撚易入到政府做,上班台班撚樣唔駛日日叫春啦
15分畢唔畢到業都係問題
護士學校
錯撚晒
大把技工邊讀hd邊考ws ai
白帽比人打係咪睇場咋好小皇家佬會對工人
我拎緊starting 中左伏
有撚病 畢業100%就業叫入職難度高
1000個有hd先1個直接做到ai 叫有hd就做到
有病食藥啦傻閪
meet到最低要求就請咩不如讀埋個野雞degree 考ao啦
定律嚟㗎啦,自己過到骨就一定話好易

連登仔會話垃圾政府工係比狗做。
傻閪 我個fd Ive 畢業直接做政府iow tim 黎緊準備in CTO
通常都ws2升咪又係13上
特首都中學畢業啦40萬1個月

拎hd 夠做
最少HD加3年督導經驗,仲未計做WS之前又要有幾年經驗,當你順利考到上去都30歲頭。
做狗好過啦差唔多人工,一出社會就考得,又唔洗學歷經驗。
考唔到/ 唔試嘅人多數都係搵呢啲藉口
一個人由細到大都唔讀書玩到hd畢業,做兩年考到入去就算無得升都有三萬幾人工保證做到退休仲想點,大把交多廿幾萬學費入八大讀廢科出黎做左好多年野先得三四萬,但四五十歲就開始日日返工提心吊膽驚俾人栽員啦
公務員大部分都係輸頭廿年賺尾廿年,到你做到四五十歲俾公司搵過三十歲既後生仔頂你個位,人地又勤力過你反應又快過你人工又低過你,你無得唔退位讓賢個時你就明做政府工有幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞