係香港做工程督察算唔算基層救星

209 回覆
39 Like 180 Dislike
成世係政府, 瞓下瞓下 你想幾top?
咁咪符合標題
講就易 成日都有白帽比工人打 出街無啦啦比人撞你未必識佢或記得佢 但9成係班工友
一年得幾十個位 入面果d又見 出面做緊果d又見
點樣基層救星
上當年 呢D 位人工唔夠,私人市場高D
但過去10年,私人市場加幅少
政府跳到離晒地,搞到今日低技術高人工
你係要一畢業就部署做學師仔, 同埋10個TT 先入3-4個ws2. ws2入ai 又3 4 個入一個

爭到唔係能力高, 係飲茶灌水得上面開心, 個過程仲要唔短, 捱好多年低人工
小學畢業都夠做啦講真,最緊要係有愛国心
基本上請撚哂入面
私人市場唔靠關係 有幾多真係想升就升
入政府相對公平少少 可以排年資
好彩上邊多人死 有位咪上得快
唔好彩WS1 AI 退休, 大有人在
不如話做pc係基層救星 又易入又有權Iow政府嗰啲無玩返15年唔好諗 到時賓周都軟晒 有錢都食唔到女
讀個hd就有50k保底仲想點
好彩既 PT 9 - 23 都15年
係出邊碌幾年先考, 或者卡關幾年先升
去到50k 都四五十歲
係WS 卡關仲大鑊, 3張幾4張都先得3xk
一黎就睇ai/acow, iow/cow max 梗係爽啦
咪係, 條友都唔SICK WS卡關大有人在
唔知以為讀個HD 就可以考AI/I
aiow要由ws2慢慢升上去 唔係你話申請就會請。
有啲一畢業就即刻入去做,好命入到嘅 30左右應該等升Aiow,
但入到去都要進修
3322入Kong U
我見個fd fg做幾年野就做緊政府ai
會唔會係你fd其實好勁
咁易做就周街都係啦

好L黑暗ga

唔識人一定派你去啲豬頭骨位 做死你
唔係,退休潮
ai邊有好做位
一定係由WS2做起升WS1再考AI,咁樣先可以帶做WS1時嘅point去AI.
如果街外人做咗幾年Main con Sub con去考AI,就算考到只得starting會慢人幾個point
WS2, WS1, AI, IOW, SIOW
100 , 100, 25, 5, 2
可能係咁分
上面有好多WS1 玩到退休
棟地盤, 由朝濕到晚
一係呢下呢度, 呢下嗰度, 遊下車河

我見過好多WS1 老鬼, 好多都神神怪怪.
WS2 老鬼仲癲
所以咪人見人做 不過放心 仲有大把位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞