兄弟入面,財務問題隨便問(5)

341 回覆
2 Like 3 Dislike
吸血鬼,仲要搞殘你tu 無得借其他先仆街
有錢一定還撚左佢先
小弟係公務員 人工約3萬中
上年3月做完IVA 條數爆爆地

一線跑左幾間都借唔到
上網睇有幾間2線專做公務員
金x 保x 海x 有冇清上過去
我個個月準時還卡數,
結餘總額長期都under 30%
唔明點解我tu一路都係E升唔到上去
係咪因為我22年10月試過唔記得找數?
但都過左成年半,仲咁大影響?

我已經月月準時找數,又簽得唔多
點解仲唔上番去
我之前直頭h
一路準時還,諗住佢會升番上去,點知升升下就卡住左
而家keep住都係E 屌
係咪有卡數
我一有卡數就E->F
我每個月都有卡數,
但月結單到期之前我就會找
唔會拖

另外想問,我如果申請加大信用額,係咪都會影響T U個分?
係,但唔知正面定負面
我都唔知每個月個信貸使用額要佔幾多%先算好
TU個官網又話建議不多於30至50%
我就多數都20幾%
但係份信貸報告都話我使用額過高
我都唔太知TU點玩,等其他兄解答下@咸魚巴
好撚困擾,早兩三年亂借錢
玩爛咗個TU
第時都唔知點樣借錢買樓
好奇問師兄做邊行,有錢到買樓
卡數 , 出月結單前你找左數變相冇欠債冇還款記錄TU係計唔到 ,
加大信用額批既話會加分 , 唔批既可能扣十拎分
我意思係我出左月結單,但我係還款日之前就找左條數
每個月個信貸使用額分兩樣計 ,
當你有5張卡 , 加埋總信貸使用額唔可以用超過20% ,
另外每張卡都係唔可以用超過20% ,
p loan就一定扣左分先 , 因為loan一批係一野俾條大數俾你 ,
TU計loan都係計你總信貸使用額 ,
你一野拎左條數變相打爆你總信貸超過20% , 唔扣分跌2,3級就怪
唔怪之得啦,我成日都用死一張卡,
同埋我個總信貸使用額多數都係20%-30%
我之前仲主動reject左東亞卡加credit比我
咁如果你唔係每張卡用超過20%既 ,
應該係加分喎 ,
只係加分加到某個位借開始唔多郁 , 可能算係見頂 ,
除非你再加大信貸額會升多少少既
利申 : 我張張卡用10%樓下 , 升到某個位就停左唔郁 ,
長期橫行 , 可能就係見頂
基本TU網話每張卡 , 同總信貸額唔好用超過30%係老點 ,
20%已經扣膠你分
下??
見頂?咁點算
或者有無話唔計p loan,一個人個總總信貸額應該幾多?
我而家得好少,計晒3張卡都係得個半月薪咋
利:我無p loan係身
我見頂者 , 又唔係你 , 唔駛驚
如果你每月都有碌卡習慣 ,
你有幾多張卡就全部每張分攤碌一碌但保守D每張用幾個%啦 ,
等佢張張卡都可以計到分就會上 ,
最緊要冇LOAN響身 , 正常會上到A先見頂開始橫行
3張卡加埋半個月人工 ,
咁你要加返少少額 ,
自己計每張幾多limit 就係咁依每張卡用幾個%
有兩張卡係以前讀u 果時申請,得1萬額
都係用黎自動增值所以無搞過
試下加下額先,希望我tu上得番去c啦,好睇好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞