兄弟入面,財務問題隨便問(5)

615 回覆
3 Like 4 Dislike
Strong post LM
1) 個人信貸總額唔可以超過20%
2) 每張卡信貸額一樣唔可以超過20%
你fd有冇超過20%先 ?
咁要問返你個fd張卡有冇10萬額 ,
冇就tu多數扣分
TU H 2951邊間大財or細行會做到清數想借180k
tu真係難捉摸,29號check仲係2747,岩岩check變左2822
點解邦民循環貸款個利息咁低嘅?係咪有伏
批40000好似淨係還40000本金
其實點計
日息黎 會唔收息借比你?
36%,同信用卡睇齊喎
首先IDRP 要係申請銀行有戶口/欠款先可以申請
你欠B C D E
向A銀行申請唔會受理 因為你唔係用戶

假設B銀行接受你申請 一般所有信用卡 扣帳卡(debit card)
會全部停用
如果你用扣帳卡去ATM拎錢都會拎唔到
申請期間拎錢要打電話俾銀行批

之後會總結所有欠款為一個戶口
之後B銀行 會幫你問C D E肯唔肯做IDRP
(因為會賺少咗你俾佢的利息)

如果超過欠款75%的債權人同意申通
咁你可以每個月正係還銀行B 一個大數
一般當係8% 年利率 還8年

之後TU會mark你係DRP
所有信用卡 借錢 99%唔會批
再唔洗心革面 一係IVA 一係破產

DRP同上面一樣
不過正係做申請的銀行
我最大就係渣打 所以想試下
依家大致係咁:
70000 渣打卡
40000 中銀卡
20000 citi卡
3萬 UA
1萬 Aeon
仲有一兩條二線唔計TU

想問有無話幾年後先會無左個DRP record可以再借返錢
師兄想問下二線財係咪好高息?
48%
好奇問下我啱先經app拎左份環聯報告睇,發現有兩三間供開嘅財仔戶口無左,同埋啲查詢紀錄都無埋點解突然會咁
TE 銀行唔會幫你清

渣打唔係有結餘轉換84個月咩?
你可以試吓申請
唔得嘅話就直接打去信用卡嗰一度
話你還唔到錢 有冇DRP 債務舒緩重組嘅嘢
就會直接俾一個財務部嘅電話,你打俾佢哋再傾

一般你還晒一個月之後就可以叫佢刪紀錄
有啲銀行會直接同你講明 你可以咁樣要求
唔主動申請嘅話,就留五年

你還清晒所有數嘅話
個紀錄五年又唔係話借唔到錢
但會有個remark喺度有影響咁

如果你期間試過遲還款
俾人落咗TU紀錄嘅話
就一定要等五年先可以刪

逢係有借錢唔還
唔記得咗
TU有記錄嘅話一定好嚴重影響到
請問如果唔係做信貸部,只係做唔會掂到錢嘅部門,使唔使向HR申報?
你睇返你自己份合約
其實呢一個係冇法律效力嘅重組 唔需要公開同其他人講
純粹係有啲公司好考慮T U分數先至要申報
um…….我會建議你請教吓同行嘅人
落分行基本唔會有信,我還曬之後刪AC都冇信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞