戲院結業|疫情至今16間倒閉 UA全線落幕 北上潮比防疫措施更兇

202 回覆
130 Like 8 Dislike
今日睇朗豪坊4dx,真係好多大陸人
走場果陣成個後門都充滿煲冬瓜
准將,你部freedom 係上海改左水印
前年一個月平均去戲院睇一次,上年同今年都無咁做

最近一次睇已經係slam dunk,
睇Netflix同大陸網已經夠曬
上次入場好似係睇Joker
BT 仲係少數
呢班毒燃本身唔出街
又無拖拍,入戲院做乜

鍾意行街睇戲食飯 果班友 已經走左
一係北上,一係移鬼左
後生仔都少以前一半
愛浦唔返家無晒
淨低班老弱殘
客源少,自然要執
百老滙仲收緊
咪就係
淨喺可以瀨北上
淨係講執咗幾多 又唔見講執咗嗰有幾多轉手去mcl? 又唔見你講吓MCL近幾年開嗰啲戲院?
如果對比五年前嘅全港戲院總座位數目 應該係多咗㖭 所以其實呢篇嘢係有少少誤導
咩叫做光影落幕?
UA時代個間仲有戲上啊
以前25睇戲都做得掂
依家百幾二百史都做唔掂
反省下啦

話就話執
好多時原地比mcl食埋
中資經濟圈
未就係 明明口號係國家好香港好
應該得MCL同英皇繼續做落去
睇抖音、睇劇透分析片得啦。睇晒成套戲要粒幾鐘咁耐

覺得係個文化唔同左
如果想睇戲 除左戲院 仲多左netflix disney甚至youtube呢d choice
喺屋企睇又方便
不過我自己鐘意戲院 每個月都平均都入3-4次戲院
每年播幾套愛國電影,叫公務員自發一家大細比錢睇,應該可以頂到下
海運戲院咁up dup點解可以捱到咁耐
自膠 英皇黎
疫情幾年好多人已經慣左睇戲唔駛食野
而家入到場拎住野食既少左好多
戲院死亡原因=>
無夜市
D戲上無奈就上Netfix, Disney +
大把戲,劇集可在Netfix, Disney + 睇

基本戲院同遊戲機舖一樣.遲早時代淘汰.
而家重有幾多人坐定定粒幾鐘係度好專心咁睇一套戲?

d人係屋企都1.5倍睇. 同埋上網咁多嘢搵, 仲煲劇果d人可能真係無乜嗜好.
2019年成班香港人話「我真係好撚鐘意香港」
結果就呃左一班 後生仔去前線送頭坐監

今時今日 香港人又話對香港無感情, 所以要北上消費

最倒霉係19年果班後生仔, 比人講兩句就滿腔熱血上前線, 結果家陣仲坐緊監
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞