戲院結業|疫情至今16間倒閉 UA全線落幕 北上潮比防疫措施更兇

202 回覆
130 Like 8 Dislike

過去10日分別有嘉禾啟德和總統戲院先後結業,再回顧2023年首季撤銷所有防疫措施這一年來,便有5間戲院結業,再推前至疫情開始的2020年初,計至今天(30日)累計16間戲院結業,當中11間是在疫下三年內結業。換句話說,疫下和疫後這四年零四個月,平均每年就有3.7間戲院結業。
重創戲院的,是政府在一波又一波的疫情下,對戲院等娛樂場所提出多次防疫措施,包括停業、隔行賣飛等。不少戲院沒有收入又要應付租金及工資,捱不過疫情,龍頭之一的UA戲院首當其衝,在2021年3月宣布「光影落幕」全線結業。
疫情三年間,戲院停業累積達267日,11間戲院倒閉;疫後,市面經濟未能回復,加上北上熱潮興起,在撤銷所有防疫這一年間,再有5間戲院結業。

放寬防疫措施後不足一個月 UA 院線宣布落幕

放寬十日後,2月28日UA K11 Art House旗艦影院宣布,提早告別,並易手至MCL院線。相隔不足一個月,3月8日在香港屹立逾36年的龍頭戲院品牌UA 院線宣布,因疫情及長期的經營壓力,宣佈6間院線「光影落幕」,6間院線分別位於銅鑼灣時代廣場、旺角新世紀商場 Moko、九龍灣淘大花園商場及 MegaBox 商場、青衣城及東薈城。

原文網址: 戲院結業|疫情至今16間倒閉 UA全線落幕 北上潮比防疫措施更兇 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1015167?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
你見到既係執笠
我見到既係一車車中國品牌落黎插旗
係你地要通關
唔好誇大處理
又賴北上
根本係搵到下錢平日會睇戲嘅人嚴重流失
緊係啦 都未跟習近平清零就開關
香港咪又係700萬人
邊有流失
邊個要求通關架
生意好呀
超哥
封關就瀨冇人流 開關就賴北上
移民潮唔講得
冇戲好睇

平有平睇
呢個先係主因

10幾年前不論中西都已經冇戲好睇,係當年marvel彈起先支撐電影界10幾年,依加啲woke撚,黑人,lgbt搞死哂電影搞到冇哂戲睇
早三五七年靠西片頂住

宜家港產又小品又想北上要符合題財
我係屋企睇迪迪尼 netfix劇集都有電影感過佢
依家有政府呢塲大戲每日不停上演
Netflix Disney 一舊水一個月
睇到盲都睇唔晒
對香港根本毫無感情邊度平咪去邊
要班人返大陸 一班人淘寶
有錢個d就飛去玩
得償所願
BT累死電影業
都唔講 youtube 大把野
24小時都睇唔晒

Netflix 同 D+
呢個真係關鍵
電影感覺睇到化晒
睇場戲唔使搵到下錢下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞