深圳陳鵬鵬潮汕菜攻港訂4大服務承諾 「衝擊」香港飲食業 網民嘲:本地食肆一定做不到

185 回覆
22 Like 79 Dislike
會唔會大陸仲多啲?
X3
大家都係好鵬友
香港有商品說明條例,佢咁樣寫同自殺無分別,只要攞佢d餸菜去驗,只要驗到味精就可以告鳩佢了,就算佢d廚師唔落,但大陸d科技與狠活原材料都唔多唔少會有味精,要驗到有幾難。
唔好怪哂廚房佬 主要係唔夠人。

老細慳成本,明明十個人功夫,只請7個人

咁廚房佬唯有諗計,例如湊夠3張單叫乾炒牛河,先一鑊過煮

咁如果你做第一個客叫,就唔好彩,要等埋個2張單先煮
唔駛一個月一定玩爛
yes好多時都係咁
依家都唔敢叫d 冇人叫既小菜
咁爽嫁咩
你講埋第二個問題

點樣預d客會叫咩送多呢,預中左就會好做好多

就係揀幾樣做特價

你話飲食業點會進步
係金鐘食個lunch
俾六十幾蚊食個飯
啲飯嘅份量連OL都唔夠飽
真係痴鬼線
比例上香港多D
日本嗰啲係相對 客同員工都有基本禮貌同文明
而大陸嗰啲客真係會呼呼喝喝 好離譜,真係當自己大爺係會點人做嘢
可能你未見識過
大陸呢幾年 大餐廳都係連鎖品牌鬥得好利害
好多時係鬥增長市場佔有率開分店 賣盤 都唔一定只為賺錢
咩都做得出
所以員工態度同成個管理都好左好多
講真 炒一碟野 成本有幾貴

係外國西餐 好多時都問你everything ok啦,你投訴steak太生 意粉太硬都有機會換
係香港先咁撚西
唔好忘記呢間野家陣都係「香港食肆」

除左個老細, 請既員工都係香港人
員工一樣對客人西面, 唔會有分別
香港地大家都係賤人 餐廳賤顧客cheap

做到咁樣咪一樣畀啲cheap客玩謝
大陸租金 , 人工都無咁貴啦

香港見你賺到錢, 即刻加你租呀
呢個先最易
香港食普通餐廳有幾何30分鐘未上菜
咩頂太豐果d 5分鐘可以上齊
你確定?30分鐘夠你食埋走人喇

想學日本匠人精神?
都好既不過唔好做多左,好似海底幫細佬仔補習。。
:今晚在座既 都係我好鵬友
咁姐係想表達咩意思?客呼呼喝喝就唔應該好服務態度?
有睇過mm 講過香港人去日本做sales, 一要有比日本人串點解抄錢唔順返方向咁亂
有睇過假面酒店就知,一樣大把日本客要求不合理苛刻,咪一要要好態度對客
90分鐘唔交枱得唔得
香港會話你係西客
擺明明明見到陳鵬鵬都想入嚟睇下有無得j陳展鵬
吹啦,啲鵝無肉食咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞