細個睇蠟筆小新 覺得「野原廣志」好廢,但依家人到中年先知 佢好勁….

596 回覆
2106 Like 9 Dislike
參考返前邊討論中巴打們提過懷疑‘娜娜子’真實身份資料,如果係真都唔出奇(之前未睇過呢類資料)。

好記得當時睇完呢篇故事時,自己即時都有諗過作者係唔係喺現實生活中發生咗一啲令佢好唔開心,甚至乎有想死嘅事?同原本故事一直表達感覺實在有大反差。同埋之後一段時間,小新故事內容都俾我感覺到有啲唔自然感覺,有啲好似有’講bye bye’嘅感覺。可能係我自己多疑都唔出奇。當時只希望佢真實生活冇好大問題就好。
咁睇嚟有睇開嘅人都會覺得有異樣,之前睇上網啲網友都係咁講。覺得第47,49話明顯沉重啲
自從亞視執笠就冇追動畫版,漫畫版直頭喺𦥑井作者意外發生之後就冇再買

嗰幾期故事感覺真係同之前好唔同,好怪。我估佢身邊同作者合作開嘅同伴一定都會察覺到
應該會知但作者本身好低調,又收收埋埋。如果娜娜子真有存在,咁佢哋都算同一年離開咗
BB大約7-8個月就會識爬。
電影?
大雄老豆仲廢
我們這一家個老豆唔知廢唔廢

只知好專制
其實而家係咪無出新? 動畫
好似播緊舊既多
有集美冴又係有意外整唔見咗佢一個月薪水
佢係驚訝咗一下後
下一句就話錢可以搵過最緊要美冴同小新冇事
個人覺得最SAD 係機械人爸爸
好似今年供完層樓啦
初期都畫得好慘
小白身邊既狗俾車 車死
有集佢想救隻貓 第二日就虛弱死左 仲專登走去個仆街遺棄主人到吠
好似舊年
有酒造特登整特別版祝賀
小新:「今晚你入嚟訓啦」
個post有圖
有冇美雅h漫
有,不過太嘔血,唔貼了。有性趣可上網搵到蠟筆小新H漫
咁似當年果d野比大雄能力分析文
當寵物咪好玩
叫佢讀書/坐定 果時你仲唔仆街
雞飛狗跳係好好笑
呢個故事我都記得,寫小白寫得好突出,不過俾我感覺都係比較同松板老師、德郎醫生呢段故事有小小安慰,畫面俾到我重有生存希望(如果冇記錯,最後係小新安慰返小白)。可能一個故事係寫小動物同小動物之間感情,之後係人同人之間感情俾我覺得有啲分別
小白啲感情線好慘
一次隻貓棄養
一次浪浪被hit and run
好在之後有個穩定女友
不嬲都麻麻地小丸子
又機心又麻煩又自私

最記得有一集
同爺爺去百貨公司但係走失左
之後staff見到佢想開咪叫爺爺
問佢叫咩名
佢諗左一陣就撻佢家姐朵(因為怕俾同學知道)
搞到佢家姐第二日返學俾同學笑
仲有個故仔係 寵物店隻狗女 第二日小新想同佢地影相 可惜俾人買走左 雖然呢個無咁sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞