細個睇蠟筆小新 覺得「野原廣志」好廢,但依家人到中年先知 佢好勁….

596 回覆
2106 Like 9 Dislike
師兄岸鳩唔是扮
風間同小新就係一對好朋友嘅平衡,做朋友咁先好。
風間同小新互補同互相幫忙左好多,佢地係最好嘅朋友黎。
有邊個細路唔喊呀,你越噪佢咪越喊,脾氣d 野都係學父母,加油啦
無咁高,廣智係營業部其中一條team仔嘅leader黎,未去到PM。
不過如果係香港,對返個位都應該有40-50K唔奇。
可能的算式係咁 ,
其實搵55萬一個月, 一年660萬,25%稅,供樓10萬,咁到手就差唔多30萬,

不過假設公司冇雙糧花紅,但一般日本公司都有雙糧

550000*0.75-100000=312500
係,呢個準d
佢公司其實係做咩生意
當廣志個case係香港,搵50K, 香港有仔女免稅額,當佢唔使點交稅先。
佢要供一層樓,養一部車,一老婆兩細路,就算係香港50K咁嘅家庭環境都絕對係猛猛緊。所以廣志嘅生活壓力都咪話唔大。
佢嘅零用錢,少到叫雞都叫唔到
係 會睇到喊 好有意思,依家個D好求其
真,放工買罐酒慢慢行番屋企飲
啲咩? 成30幾萬港紙一年
講緊90年呀香港人90年先講緊幾千一個月
如果佢識玩 黎香港買幾層樓 應該變左發到豬頭
廣志 工作上勁到 供車供樓 重有錢飲野
發覺自己一成都追唔到佢
唔止廣志, 我覺得花老爺都唔差得去邊. 人大左先知佢地有幾勁.
但係d 人Kam 得黎好有人情味,漫畫仲有個人妖同埋非洲王子,可惜動畫唔出得街

佢後生果時曾經型過下
花老爺好大男人 好廢老味

講野唔會講成句 係到嗯嗯呀呀 要人地估佢意思
估唔到重要嬲

唔好講勁難溝通 係唔溝通 要你自動自覺明佢想點
真 唔好講90年 講緊08年左右未有最低工資

香港文職起薪點都只係大約5-6千左右

一直小新屋企都唔係窮,只不過佢地開支大又要保持好嘅生活質素。

其實啲中產家庭睇佢最有共鳴,往往中產先會好似佢地咁樣樣計住計住。

咁樣先有能力向上爬同用有限錢做到最好嘅生活享受。
魔族大隔世
小丸子個老豆咪張致恒
呢個係洗三十萬喎
個balance 扣咗三十萬
人妖蘇珊,有間gay bar,有錢
勁照顧小新一家,人超好,可惜基,鍾意男人
香港要做到咁
當1000萬樓
起碼月入100k
小新係鳩嚟
但好有雷風間有少少自私同怕事
10萬個月都仲要猛猛緊,香港生活真係好地獄
係唔知邊度睇過有畫過佢地既存摺,有寫收入同支出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞