細個睇蠟筆小新 覺得「野原廣志」好廢,但依家人到中年先知 佢好勁….

596 回覆
2106 Like 9 Dislike
好似有,你唔提我都諗唔起
你講腳臭?
比起風間老豆 佢應該算廢?
其實野源一家人係好代表到日本泡沫經濟嘅代表,因為1990年經濟仲係高峰,野源廣志買車又買樓,1991年經濟泡沫開始,基本上佢地都係月光族,美伢日日吼住有咩打價貨品,成日同其他師奶搶減價貨,一份松茸/靚牛肉要等特價或者臨期先捨得買。

呢套漫畫/動漫點解到而家都仲hit到,某程度除左小新鳩鳩地之外,個日本個社會環境呢三十幾年來都無變過,低薪低通脹高物價,最近日圓又到160,即係返番去三十幾年前共鳴感太大,大家又要再收工搶特價貨。

廣志背後有三個人一隻狗可想而知幾大壓力,如果佢唔結婚可能未必咁,所以食煙飲啤酒嘅鏡頭成日出現,亦都反映左日本人呢三十幾年來不婚不戀嘅狀況,可能係因為睇完廣志嚇親。
睇大人帝國
我真心佩服1個 日常系無超能力既爸爸 對屋企人幾有愛
佢回憶返黎個下真係好難忍喊
同數碼暴龍01飛帽比差唔多咁感人
有冇資料來源
我搵到的係30萬月薪 同600萬年薪,300萬台幣都見唔到source
成日覺得係小新版嘅二十世紀少年
唔好咁計較啦,卡通嚟架渣
你唔使生活咩
咁比多d錢佢洗
但間屋係佢自己買定上一代留落嚟?
無呀,依d係呢個故事嘅基本設定,如果佢真係搵到300萬台幣一年,就同佢成個故事背景完全唔夾,反映唔到市民生活現況

就好似多啦A夢咁,話大雄有錢個小夫,讀書叻過出木杉
OK

其實大家有冇迷惘過或者迷惘中

為乜?
為咗老時有個伴?為咗老時有對仔女照顧下出入?

自己揾咁多,點解要揾個老婆生對仔女

本來生活可以好鬆動
又鐘意做愛成日CHUR老公補身
最後食物中毒入咗醫院
但係小新都係好細個
都係得果3幾年
頂多係話廣志果幾年仲係工作 家庭 各樣都好好
可能小新長大佢斷腳無做野
供甩完啦
作者都冇命睇到呢日有啲可惜
東城會個個?
有集美冴使突左
糧尾無錢開飯要一家人去超市食試食當晚飯
巴打現實一定好fun
份火險係美冴偷偷地供落
內田有紀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞