香港歌手被校內同事批評「唔似老師」  發文揭不獲學校續約

293 回覆
53 Like 356 Dislike
駁唔到就滑坡
你仲on9 人地講乜就信 淨係聽一方講乜就信到十足十
你肯啲家長都唔肯啦
學校就知邊個先係老闆
又唔靚仔
講野又無point
好心就正正經經搵返份工做野
唔關事 擺明係校外形象(歌手)問題
人數多咪a多
Yy全港最多2添啦
仲信補習天王
無羅冠聰 負評
真 同床哥單野一撚樣

一嚟老屈人地因為佢係youtuber而炒佢 自己平時做乜唔講
而家學校通常都容許女老師染到栗子啡嗰種淺
其實都明顯唔係天生髮色 而係染出黎
所以我個人覺得漂金色本質上係無差別
只係漂頭會令髮質差/藥水唔好會甩頭髮
咁如果介意學生會有樣學樣而有呢啲effect就另計

至於金毛唔正經呢樣野我覺得係好睇當時嘅社會文化
可能30年前 金毛係黑社會特徵
但係去到近呢幾年嘅社會文化係
唔同人會染好多唔同顏色 只for fashion 同審美原因
例如我哋會見到好多明星係金毛
可能一時金毛一時紅髮
明顯只係好似換衫咁隨意去配合打扮
所以我個人覺得金毛同正唔正經已經係無乜關係了
但如果覺得普通人染淺色 對比其他同事嘅打扮太出眾
咁講都合理
呢個就要睇公司d負責人介唔介意「太出眾」嘅問題
你的意思係因為當初請咗佢?
守乜撚舊,許廷亨咁款既乖仔樣我就唔信唔續約,呢條碌柒又要扮fuckboy扮型除撚哂衫又想做老師,想食兩家茶禮都唔識分吋,佢而家只係想扮無辜博出位搵食者,好心呢d垃圾收檔啦
何況可能其實係因為佢教得唔好 / 學校收生不足 / 請到full time老師
邊個家長會想比呢d咁既碌柒教佢地d仔女,隨時教壞仔女食埋d學生妹
咁講又唔公道 後庭鏗都有除衫show肌
tysan yoshi都比學校邀請去講talk啦 呢D咪開明囉

不過你話佢博出位我係認同既
唔俾秘撈唔出奇呀
首先呢個睇法已經係將校方唔續約原因歸因依同事/學生覺得佢衣著問題,未必真確。兩回事嚟

其次唔似唔等於唔適合唔可以
如果話佢上圖綠衫既造形唔似教師又係咪 judge 緊佢?

A. 如果話一個人衣著唔似教師,即係本身已經對教師衣著有某種既定印象。
B. 如果教師衣著無既定印象,就唔會有人形容另一個人衣著唔似教師。
睇你覺得係邊樣
講你就信,冇老師教你批判性思考?
其實我都認識唔少老師睇落係好典型嗰種形象
包括我以前學校嘅中學老師
都係表面正經
但照喺學校偷食
上演大把黑暗到仆街嘅權力鬥爭
只係因為個樣似做老師夠老土
就可以安然無恙繼續做住份高薪厚職做壞事
我真心地對而家啲小朋友覺得擔心
呢班人仲要係喺課堂入面擁有最大話語權同權力嘅人
驚佢搞學生妹?但而家出咗事嗰幾個阿sir都唔靚仔啦,sime how都叫證明咗扑學生妹同樣冇咩關係嘅
你對白襪仔 禾有日日洗
負評多啲證明香港已死
賤種樣柒頭
如果係佢相中嘅髮型,我覺得應該唔關外型問題事
學校好多後生阿Sir嘅髮型都係咁
就算唔係後生,都唔少阿Sir係gel晒頭返學
而且係韓系日系都有
所以應該唔關打扮事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞