香港歌手被校內同事批評「唔似老師」  發文揭不獲學校續約

293 回覆
53 Like 356 Dislike
你撐佢啲老師同事?

正評:撐,做歌手又做乜鳩老師,我日日OT你放工去唱歌搵錢,唔公平唔公義
負評:撐歌手,好似床哥咁,做youtuber點解唔可以做社工?老師同事守舊廢老,教育已死香港已死

現年28歲的唱作歌手力臻,在2016年於歌唱比賽奪冠,加入樂團Showoff任主音,惜因父親逝世而有意退出樂壇,並選擇在直資中學任教初中數學。

在2021年,力臻就選擇任兼職老師同時繼續音樂創作,更於去年推出首張大碟。

可惜,力臻因其外表打扮而惹校內同事批評,更發文自揭不獲校方續約,獲不少網民打氣!

力臻:話我不像教師

力臻在4月20日分享開心事,就是他即將推出新歌《跳跳虎》,在3日後,力臻就發文提到自己身兼兩職所承受的委屈:

其實做一個歌手+老師真係有好多好委屈既野

1. 一黎(嚟)帳號好難private,公開比學生比人批評我師生關係不恰當。由於我跟唔到個logic,所以我可以不理會。

2. 開名同學生評論我既外表打扮,話我不像教師。

就正如教導學生對人要評頭品足,但我自問恰當。

呢一切都話我知教育行業未必需要我,但我都唔甘願突然少左(咗)一個舞台,因為向來課室的每堂都係一個表演。

本著表演者精神,我會繼續尋找屬於我的舞台。打呢段字既過程盛載著我幾多委屈的眼淚💧呢2個身份背負著的壓力,我承受左(咗)4年,因為牛唔飲水唔撳得牛頭低,但不代表你們的想法才是正確,我希望我的教學係遠超於學校之內。

網民留言道:「辛苦你,你心靈很強大啊」、「感謝你堅持努力去改變呢個世界」、「Always support you」、「閒言閒語不必理會」。

不獲校方續約

在4月27日,力臻就自揭不獲校方續約,並未有繼續上載自己的教師Look:

最後不穫(獲)續約 決定做翻自己 唔再繼續我打扮似唔似老師呢個系列了 由今日開始係倒數我仲係老師呢個系列😂 倒數45天
力臻本來已連續3天分享「我今日打扮似唔似老師」,即是上載自己身穿教師裝的相,他後來就再有感而發:

消化一日之後,發覺最失落莫過於失去同學生相處嘅空間aka課室。

儘管呢幾年承受幾多同事間嘅揶揄、對我平常外表上嘅質疑,以至到歌手身份對學生嘅不良影響,為咗可以繼續以教數學同學生分享生命哲學,我每日都同自己講頂住。

當得知我嘅Part-time 教席真的不獲續約後,要面對嘅係再沒有課室成為我其中嘅一個舞台。

過往每日如是完成教學工作再到課後做音樂,可能真係未能滿足校內各人期望,未能做到一個完美稱職的老師,為此,我都要好好反省。

但我會繼續不停尋找可以容納我教學嘅空間,因為除咗好鐘意做音樂 ,我都真係好鐘意教書。

網民留言道:「可能係有另一個教學嘅舞台等緊你」、「希望你快啲有好消息,唔好浪費咗你育人嘅心」、「其實教學能力同形象無關係」、「加油啊 此處不留人 自有留人處」。
又唔靚仔
唱歌又難聽
好心就正正經經返學校教書
咁佢個look又真係唔似老師
牙醫都唔會搞到咁樣
垃圾學校
同意,邊忽似香港老師果種廢
打扮有人講都正常
一間學校你班老師有咩打扮大概都有既定印象,
話你打扮唔似老師,淨係睇文字,加上當事人話委屈,觀衆就會覺得大家係歧視佢,負面說話,未能如實反映講呢句嘢既語境

純粹話唔似唔代表一定係踩,只係講既人個人表達/觀感,咁都委屈會唔會太玻璃心

最後唔好再偷老豆件裇衫著
衰過新移民成日上小紅書果種
個樣唔似老師, 請問老師係唔係永遠都只能一個樣

思想落後到咁嘅地步
準備睇連登仔冷嘲熱諷
你做校長都唔想請個fuckboy look老師返黎啦
注定多手尾跟 成日比傳媒報 又食下女咁
你話佢品行有問題就話啫, 咩叫唔似老師 依家唔係老師既刻版印象就唔可以教書咩 咁以前d 補習天王好多都唔似老師兼講咸濕笑話啦, 人地幫學生攞A 多過你日校老師, 計KPI 既話人地仲似老師
乜撚嘢跳跳虎
Cls
好屌過你同羅冠聰喎
條傻鳩當自己係床哥咩
Fans多youtube賭波屌人老母都得
公義!精神!
佢個post的確唔似一個老師打嘅,又有別字又一時書面語一時口語,同埋佢教學生要對人評頭品足?
咁你老母係咪仲扎緊腳?
做得老師要你要似返個老師 有乜問題

呢D你份工包埋既責任黎

你打得嗰份工做得個份職業就要做返相對應既形象

雖然唔一定要喺咁,但如果有人對你有要求又好合理

咁都有得屌不如你染金毛 去教書
咁係因為你悲觀啫,我睇到係學校有心成全佢放生佢等佢可以全心全意放膽去追自己真正想要既夢,唔係做條咸魚

抹黑post,拉
其實冇沖突,似又點,唔似又點? 唔似就唔做得? 人地做得到過到你考核,憑咩唔俾人做 ?!
人地又唔係拍咸片影響你校風
係,但社會同ig網民話你守舊
一定靚仔過你先
呢單真係冇公義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞