香港歌手被校內同事批評「唔似老師」  發文揭不獲學校續約

293 回覆
53 Like 356 Dislike
個look 似補習天王
真係唔似老師啵
一陣d學生妹比你件咁既柒頭皮呃蝦點咪仲大獲
老師look係點

本身都覺得有啲唔妥 你講完又好似拮穿咗一個泡泡
其實不論YouTuber同歌手都可以兼任老師,的確今時已經香港教育制度係過於守舊

不過我覺得唔可以同床哥相題並論,雖然床哥真係幫咗好多人,但佢拍嘅片內容真係同佢身份有衝突,我同情床哥,不過唔可以話佢啱晒,如果真係想成為學校社工就要改變拍片風格
佢平時返工個look係點先
淨係用佢最後3日打卡相唔可以作準啦,擺明因為比人話完先咁著
唔好跟車太貼
咁想跟上潮流
基佬合法化得唔得?
跨性別又得唔得?
學依家歐洲囉
我覺得off topic係因為無人知點解佢不獲續約
一個老師不被續約可以有好多原因
只係佢自己講到關事咁
你可以睇返我#119嘅解釋

至於點解金毛ok
金髮本身無乜特別含義
有啲白人天生係金髮
正如有人天生皮膚好黑
都只係普通人類特徵
既然如果一個老師天生係金髮 佢都可以係著到好decent頭髮梳得好整齊嘅金毛老師
咁如果一個華人鍾意金髮 鍾意曬黑
咁佢染髮&曬黑都只係個人審美
重點係佢有無打扮恰當 (eg髮型 方著)而唔係個髮色/膚色

呢個係我個人認為
我知道唔同人有唔同標準

至於點解唔好暴露/著沙灘裝
因為以一般嘅social manner
著咩衫應該要配合場合
呢啲衫並唔係返office工應該著嘅衫
會影響公司/個人形象

紋身同不良字句嘅露出就會變左唔好嘅榜樣
始終紋身係為左身體嘅外觀而製造不必要嘅身體損害同感染風險
而且紋身嘅effect通常都係permanent
老師露出紋身比學生見到 唔係一個好榜樣
未成熟嘅學生可能會想效法老師嘅做法
不良字句就唔使講
唔單止影響公司形象 仲可能令學生覺得呢啲字句無問題

戴下頭盔
我只係分享個人取態
個個人標準唔同 歡迎討論
咁如果"銀行/sales/office" look 係唔適合作為老師既, 咁依間校風純樸的學校, 自己有冇老師衣著guideline 先? 真係美麗新香港, 龍門隨意門?
滑坡
有咩分別??
老師只能一個樣點解係落後?
可能係純粹因為做老師做得差先唔續你約姐,唔洗咁灰心喎
你唔講, 我都唔知原來gay係犯法
老師的話
咁撚不公義
我係歌手 所以一定要同我續約
但係華人唔會有天生金髮(好似係)
所以一定要柒髮, 我仲特登用漂既金做例子
而係華人社會金毛好易聯想到「唔正經」(飛仔/黑社會)
所以我認為係哩個context之下係包括埋social manner
個頭博下出位染返黑色先
講真咁有心追夢就咪撚做老師啦柒頭
又要想穩定 又想追夢咁你咪好着數?
事實校外形象真係會影響學生
同埋有冇心人哋睇得出姐
咁鍾意音樂 擺明就係當老師呢份工作攞嚟出糧 點樣專心教學?
我知好多撚樣會話好多老師都冇心教
但至少呢個做埋俾人睇
講真我係校長都唔請呢條垃圾
同埋佢着西裝真係唔似老師 成個倫敦金咁
其實做一個歌手+老師真係有好多好委屈既野
之後個堆列點係力臻原文?

如果係,佢語文能力都幾弱
你讀垃圾band3學校未見過啫傻閪

補習社出「獎學金」買返啲5或以上嘅人影相拍片你就信

學校係咪講明因為你做過手所以續約
真 啲人永遠都唔明學校搞乜其實都係視乎家長為主 (而家除咗國安)屌學校有乜撚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞