如果預知香港附近會被核爆,仲有十分鐘左右可以點樣避難

311 回覆
12 Like 287 Dislike
其實諗呢啲野做乜
間唔中就有呢啲ff post
核爆唔係最恐怖, 恐怖係核爆之後嘅世界
就算俾你避開核爆衝擊同副射污染
之後世界嘅斷水斷電斷糧同無政府狀態
人類嘅黑暗面完全浮現先係最恐怖
agree
果然淨係匿係廚房
用10分鐘 寫定文件
同埋電腦密碼提示 比下集Fallout 主角
曾經有諗過呢個問題, 地鐵站唔算係好選擇, 人太多對要捱一段時間黎求生係好大缺點

因為要捱最少7到14日, 感覺最好都係在家, 用傢俬封住窗口, 同時搵桶留水, 自己藏身屋企最深入地方
但香港大廈為主
當你住house 有basement,
你屋企最深入都係多幾層石屎
原爆資料館除咗有全身燒到不似人形嘅人啲相之外,仲有畫作畫出當年啲人全身啲皮就好似柳樹啲樹葉咁樣屌喺隻手度,然後盡力行去有水源嘅地方想飲水,不過最後只係成堆屍體咁樣堆喺條河同埋啲井度

同埋核爆之後一定會落輻射雨,啲雨水全部都係黑色,明明一睇就好撚唔對路,但係中咗輻射或者燒傷嘅人因為好口渴,擘大個口對住個天喺度飲啲黑雨

仲有中咗大量核幅射最開始嘅病徵係不斷肚痾,屙啲血出嚟,因為最先壞死嘅係身體嘅黏膜組織,由口腔一路爛到去條腸,條脷會出血斑,比起全身壞死而死,仲有好多人係因為成個消化系統已經爛曬,活生生餓死或者渴死

核爆簡直係將人類所有可能嘅死法集合曬,唔係單單炸死或者中輻射死一句帶過咁簡單
買支酒high吓, 去空地放個風, 迎接死亡好過.
死唔去比死去更慘.
核爆嘅威力大,但穿透力冇想像中大
你係一般商場地庫已經可避過裂變時嘅光輻射同熱輻射,即係基本無可能死
但要捱過至少一日一夜,物資足夠嘅最好係地底等多兩日,因為中輻射塵係你最致命嘅風險,等到一兩日之後面對其他有經驗嘅生環者先係地獄生活開始
早死早著
食物水源污染咗生不如死
無濕毛巾就真係等死
可行既話去香港大學站,
地下70米應該唔會死掛.
地鐵站(石屎掩體)係比你避第一波嘅爆炸高熱同幅射
爆完冷卻返就應該盡快離開向原爆點相反方向逃離
簡單啲講中咗輻射就=細胞停止分裂,當越嚟越多細胞唔得又分裂唔到就係死
10分鐘出海 離島
周圍都污染晒, 你一離開個站就中招. 所以咩都唔做好過.
第1時間去戶外地方, 千奇唔好以為可以自救
係都習語錄
唔好講其他
淨係中輻射病又缺乏醫療資源已經夠慘
同家姐扑嘢

2018, Hawaii
點會 核爆即刻等於變無政府狀態, 我地連登呢班反社會既社會底層開心都尼唔切,仲唔即刻周街放火打劫強姦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞