如果預知香港附近會被核爆,仲有十分鐘左右可以點樣避難

311 回覆
12 Like 287 Dislike
戴返口罩
一粒核彈爆定全面核戰先
如果一粒兩粒好似廣島長崎咁咪未至於好地獄
Fallout 咁就真係變地獄
十分鐘,
地鐵站屋苑都未必落得切去
其實如果唔係完全不受影響嘅距離,咁就不如爆嗰下當場比6000度嘅高溫蒸發變做蒸氣仲好過

剩低仲有三種死法,一係比衝擊波擊中,成個人比之後嘅大氣回填衝到散架
一係就會面臨三級以上嘅燒傷,直接燒壞所有神經,變成只係一堆肉包住骨頭嘅物體
最後係中輻射,幾個鐘至幾日內就會全身生黑斑,變成只係意識仲喺度嘅死屍,因為個身體已經冇新嘅細胞去修復自己只會不斷壞死,而且以上所有嘢仲會疊加,即係可以又中輻射又全身燒傷
就算距離再遠啲,中嘅輻射濃度冇咁高,之後一樣會甩頭髮甩牙,即係同癌症末期患者差唔多嘅病徵,然後都係生存得唔耐,餘生淨係可以瞓醫院

去過廣島原爆資料館睇過,啲相好撚震撼,睇完係直頭有啲唔舒服到反胃,而且核武發展咗成80幾年,已經唔係當年小男孩可以比擬,核爆真係嚟嘅話,寧願死都唔好苟活
原子彈同核彈應該係兩樣嘢嚟
ching 係豬中王者
即刻去撳隔離屋個靚女OL門
去空曠地方吸伽瑪射線變Hulk
行去爆炸中心,冇痛死算
正解
其實核爆無你想像中咁勁
基本上有地庫嘅地方就生存到
最緊要手上有大量食水,食物同紙巾,毛巾,同埋刀,消防斧等等
因為爆完室外大量輻射塵
你要留係室內用濕毛巾掩面至少24小時等啲塵落地
事後出返去無政府狀態+一定有大量生環者搜刮物資,刀就係呢個時候派上用處
啲核武係連動㗎,探測到一個國家發射核武嘅話,其他國家都會自動發射反擊,因為發射嗰下已經有機會毁滅一個國家甚至係幾個國家,同埋係冇時間計算落地地點,所以啲擁核國自己都同時一早比其他國家set做目標,一粒核彈射出咗,無數粒都會跟住射出
同埋而家啲核武都發展咗成80幾年,可想而知唔係當年廣島同長崎嗰兩粒嗰啲級數嚟,只會有全個地球變成地獄嘅可能,冇所謂嘅「冇咁嚴重」
其實唔難
唔係兩樣嘢,係原子彈係核彈嘅其中一個種類,其他仲有氫彈、氫鈾彈等等
龐貝古城
皮膚開始熔開始爛
避咩吖 根本死緊

當你好彩避得過爆個吓 爆完之後啲污染你都避唔到

最緊要係…爆完第2日你仲返工
去河邊搭大飛逃亡
仲走得切?
你走得切先算啦,除咗喺冷戰時期有大量起地下核堡嘅地方,邊度嚟防到核嘅地庫俾你匿
會上無擋地方,向住核爆方向張開臂彎,吸收核爆,早登極樂!
應該係果個好多層既地鐵站最安全,不過只限爆果下。
之後食水食物空氣全部受污染,都唔會頂得幾耐。
番公司汁埋啲file先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞