如果預知香港附近會被核爆,仲有十分鐘左右可以點樣避難

311 回覆
12 Like 287 Dislike
想睇
上網有無得睇?
大約話如果手指公蓋住爆炸舊雲, 即係暫時安全, 仲可是去走, 但如果比手指公大, 就基本上都死硬, 唔需要逃跑咁上下.
附近有地鐵站都可以諗下
冇乜得走
跳落井
香港二戰果陣d防空洞,或者係落地下超市?不過一定人人衝入去又搶食物同水之類。如果個爆炸距離只係受到輻射影響,唔係爆炸威力影響範圍,可能會留響屋企用床同檯頂住玻璃窗,用膠紙封窗邊。起碼屋企仲有儲備食物同水,用曬資源先再算
That’s where she belongs to.
Fallout
俾人當糧食就有
https://youtu.be/m9hOYpgleKE?si=2aXLHAGXDDPMdomV
廣島電視台係有出過特輯嘅,不過冇仔細講資料館入邊啲相,主要集中訪問,所以都係親身去感受得最深
https://youtu.be/QNl1P-sBwiU?si=N2Day63jekryBjKp
呢度仲有個介紹CG,不過冇集中影陳列品,只係大概睇吓個內部結構
用23條拉撚咗粒核彈 危害國家安全
十分鐘後如常生活
https://youtu.be/BMBm1l5KUKs?si=p3kfscWI3vrUJBbq
呢條片應該好清楚咁樣解釋到核爆嘅威力,大陸還大陸,但係講得好有條理,如果香港係中咗沙皇核彈,成個香港都會喺熱輻射範圍,700萬人一齊集體燒到皮都冇埋,變成700萬舊人肉
面你老母咩文盲
核爆之後嘅求生方法都係匿地底,越深越唔通風越好,最好效果嘅當然當年冷戰時期嘅防核地堡,然後要即刻啪返啲防輻射藥,再沖涼,用番梘同水洗走身上面嗰啲核塵埃,身上面暴露喺出邊嘅衫都要即刻除咗佢,仲要好小心咁除,唔好揚起啲塵,但唔好彩出現肚唔舒服嘅症狀嘅話,極有可能已經中咗輻射,咁就等死

仲有暴露喺出面嘅食物都唔好食,極有可能已經被污染咗,要喺地下留七日以上先好出嚟,但係都係唔要命嘅人先會咁做,一樣有機會中輻射甩頭髮,最好喺地下有咁耐留咁耐
如果咁好彩避得過核爆嘅熱力、震波衝擊、輻射
之後就要面對無秩序嘅世界
到時唔會有公權力維持秩序,亦未必會有軍隊入嚟,嚟到都未必為咗幫你啲災民
出面就變咗叢林世界,爆你屋殺咗你搶你糧都得,食埋你都有份
要生存就要靠自己,或者聯合一班人互相守護
indiana jones啊
有咩高見
仆街囉,mtr 所有地底站都豆潤咁大慘撚過vault 唔知幾多個個人口過多既實驗
落七仔擰開晒啲可樂 淨係攞走個樽蓋
北斗之拳
認真
係連登無乜邊個有中國護照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞