香港依家唔係經濟衰退,係經濟小城化

154 回覆
330 Like 19 Dislike
之前大陸幾個頂流歌手來香港開show
結果主要都係大陸人來香港睇, 幾乎無香港人入場, 又無香港人接機

仲有大陸果隊lonng9 係香港搞簽名會, 只賣出200張門票, 結果要取消
事實放係眼前

反而之前泰國F4 來香港開show, 都有成班香港小妹妹去接機

係香港人眼中, 大陸明星仲衰過泰國明星
你估香港人好似美國佬咁幸福咩
會同大連,海南島呢類支那海邊城市咁上下
各行業不斷引入‘’外勞‘’,咁人工就可以慢慢同大陸睇齊
所以要有得揀先叫做香港
政策你無得揀,但生活重可以

你仍然有Uniqlo、無印、Donki、Burger King、BigC
睇到Netflix、Disney+、YouTube、Twitch
上到Google、poe
用到Microsoft既chat GPT
我話知你螺絲粉成為香港第一美食

目前我係咁睇
但假如你享受緊上述既生活
係將來無曬我都會覺得離開香港算吧啦
外勞都係搵錢 同內地一樣都唔會來
外勞多 人工都唔會同內地一樣
佢哋根本話知你
只要刷好上面鞋就OK
上面只要權力平安
你地eat shit佢地都無所謂
可以用 趨勢 嘅
公墓員
或政府資助或相關工種(如公營機構)
一樣咁好景
我見到有D人講到好憎大陸文化, 自詡本土
但係自己成日食譚仔, 連唔正既廣東話都話親切, 就唔記得譚仔都係大陸文化
經濟小城,但公墓員編制超大,有官員s人工高過美國總統?啲咩魔幻金經濟小城嚟?
慘在香港衰極, 李家超同有錢藍屍咪又係老神在在, 除非話美國核平香港一齊死者
否則死既係咩人? 根據98年經驗, 肯定係打工仔最慘, 即係大部分留港黃絲
大陸退唔退都係咁上下㗎啦
醒嗰啲「潤」晒出去啦
以前一直都係靠呃外國人錢,依家外國人都唔受呃
不溜都靠港豬撐起堆繁華泡沫,港豬雞飛狗走泡 沫即時爆破
英國某啲二三線城市係咁嘅情況
風光一排沉吓好正常 循環嚟
有藍色幽默嗰種人喺香港
唔驚訝
見到狗官藍屍懶醒咁鎮壓人權,而家咎由自取點解唔開心得?

在野蠻國家撒幣。
在文明國家撒野。
在自己國家撒謊。
黃大部份走左
其實淨低香港既 港豬最多
個底厚
淨發債出糧都有排頂
佢地仲大把油水
出糧一浸
撥款攪乜攪物又一浸

抵撚你死啦負資產藍屍
真, 褲房的水又cap晒, 賊匪話之你
最緊要保住『聯繫匯率』繼續換美金
所以成日鳩叫『全力維護一蟈兩制』
連登大部分人冇移民
連登咁多港豬?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞