香港依家唔係經濟衰退,係經濟小城化

154 回覆
330 Like 19 Dislike
已經冇乜大產業,金融都冇埋就只係一群小市民為生存而生存
唔多想洗錢,要求亦都下調,總之最基本生存
係,係有舖頭好生意架,特賣城,淘多多就真係勁好生意啦,淘多多重不斷開分店
咪好似大陸縣城,消費純粹靠公務員,其他人慳得就慳
依家人工已經開始調低,到正式同大灣區"融合",北上消費又會變番大陸中產水平,即係唔撚關你小市民事
依家重成日有野無野食買玩,北上本地都係,你好快會後悔
融入大灣區
連生活品味、潮流文化都會二三線化
其實已經見到苗頭,成個大環境都想重新定義乜野係香港人,主流傳媒不停宣傳所謂「港人潮流」,但其實個啲行為係好似二三線城鎮,如果自覺係國際城市係唔應該吹捧。
‘’依家重成日有野無野食買玩,北上本地都係,你好快會後悔‘’

咁唔咁做可以點?
港共同埋d權貴求仁得仁
你個"苗頭" 已經你支那化嘅苗頭
好奇一問,火苗既苗頭唔係咁樣用咩?真心想知
好簡單,真心唔會見新加坡媒介吹食買玩,佢地幾十年來星期五都大把人過柔佛長堤去馬來西亞新山,新加坡政府從來唔會理
儲多個錢傍身,唔止係少消費,係不消費,爆亂可以好突然
真心,去過新加坡返來覺得香港市容係個第三世界
香港人工仲係咁高?? 幾時減到同深圳一樣四五千蚊一個月??
遲下同大灣區人工同步,你地都去唔起日本台灣嫁啦
歷史任務完成
退居二線
似費城 芝加哥 西雅圖 愛丁堡 法蘭克福 鹿特丹
未會完全收皮
但已經唔係top tier
我地就係要依D
而家主流傳媒個個星期大肆報導所謂港人北上、中國網民點睇香港、中國社會呢期興乜,令民間討論長期圍繞呢啲話題,視野同世界觀越來越窄
仲要強逼你接受大陸事物, 你唔接受=落後, 固步自封

就好似之前大陸興 科目三咁
香港人普遍都無好感

跟住成班 藍絲五毛打手 就話你唔願意接受新事物, 思想落後, 所以香港先會幾十年無進步
仲有家陣大陸果D 乜乜蜜雪冰城 之類既品牌都係一樣

香港人唔喜歡大陸品牌
藍絲五毛 就會話香港人好老土, 大陸人有創新能力
李家盡最後餘力幫香港人同世界(至少糸亞洲)接軌

所以建議公務員都減人工
大灣區百強懸
台灣:苗頭
中囯:勢頭
香港:趨勢
咪係樓主講嘅小城化

經濟小城化、社會小城化、民心都會小城化
小城唔會引領潮流,只會跟住所謂主流
星加坡 = 主權獨立既囯家
星加坡政府官員向星加坡人 not 馬來西亞人述職

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞