[爭氣啦]韋斯咸 vs 利物浦 3

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
又咁早洩漏陣容
今晚出番打富咸個陣?

廢中收到大家心聲 有價好賣
原來唔想jones同szobo冇面先唔黎
今場要爭氣
就算英超都係冇料
傳過加利奧尼爾 迪沙比
全部都係話寧願請Amorim
但係話請Amorim又話葡超靠唔住
除咗哥狗安76之外真係唔知仲有邊個滿足到大家
一早就要咁啦
最已陣 又可以睇後備同契仔分別
又JELLY 呢幾場上哂腦
【 Goalkeeping Master Class - 艾利臣 及 泰法路 】

Alisson Becker (艾利臣) 相信大家都對佢好熟悉,至於 Claudio Taffarel (泰法路) 呢?可能要老一輩嘅球迷先知佢係邊位。其實 Taffarel 係巴西嘅傳奇守門員之一,曾經協助巴西贏得 1994 世界盃冠軍,亦都同 Alisson 一樣曾經效力巴西球會國際體育會,所以順理成章地 Alisson 一直視佢為偶像。

Taffarel 現時唔單止係巴西國家隊嘅守門員教練,佢亦都喺3年前加盟利物浦,喺球會同國家隊層面同時擔任 Alisson 嘅守門員教練,可以同兒時偶像無時無刻見面不得止仲要做埋自己嘅教練,呢件事真心大癲。

而利物浦球會電視早前同佢地兩位做咗個守門員大師班訪問,問下佢地合作上嘅趣事以及對守門員呢個位置嘅睇法,一齊睇睇當中佢地談及過嘅重點:

1. Taffarel 認為每個國家嘅教練都有自己嘅訓練風格,例如西班牙比較著重反應,英國比較著重傳中以及不同角度射門,巴西就集中喺技術上比較多。Taffarel 認為 Alisson 與別不同之處就係佢喺技術上絕對勝人一籌,好多問題落喺佢身上都變得容易解決。

2. Alisson 表示喺英格蘭教練們多數都會叫守門員用 W 手去接波,但當年佢喺巴西教練係叫佢用三角形手去接,當佢慢慢兩樣都接觸過之後,各取優點搵個平衡點,最後搵到一個佢認為最舒服最適合自己接波嘅手勢。

3. 今季作客水晶宮 Alisson 對 Lerma 嘅近門神救,Taffarel 認為全靠 Alisson 無捉路,雖然完全失曬位而且身體全力追緊去遠柱,但 Alisson 好有耐性,等到 Lerma 射門一刻先做反應。如果 Alisson 捉路預先撲向遠柱,就唔會有呢個神救嘅出現。

4. 上季作客愛華頓救出 McNeil 嘅禁區頂內彎射門,兩位同時認為守門員企啱位其實已經提升到 50% 成功撲救嘅機會。而 Alisson 表示平時練波佢地都會練唔少比賽像真嘅情況,令佢地喺位置感上可以進步得更快,唔使再擰向後面望門柱先知自己企緊喺邊。Alisson 亦建議各位門將可以用 12 碼點做參考,令自己更快知道自己嘅位置。

5. 今季作客紐卡素對住 Almiron 嘅神救,Alisson 表示全靠當年喺意大利學返嚟嘅一套概念,就係唔好等個波飛埋手掌,而係雙手向前撲向個波,等個波射中隻手之後都係飛向前而唔係飛入龍門。

6. Alisson 嘅單刀封位哲學就係參考 Ball-Man-Goal 線,自己企喺中間,盡快出迎封窄角度,令自己愈輕鬆愈好。有時唔一定要撲到個波先叫做成功,封到個波令對手射出界都係一個成功嘅封位。Taffarel 補充,射手係射波之前唔會亂咁望,一定會望一望個波,守門員就應該把握對手掛住望波嘅時候出迎,當對手一抬高頭發覺守門員突然同自己咁近,自然埋門質素會受影響。

7. Alisson 認為比賽就係一個比自己成長嘅最佳環境,每次做啱一件事就會令自信心有所提升,特別現今足球速度愈嚟愈快,只要慢咗半秒已經可以由成功變失敗。

8. Taffarel 對年青守門員嘅一個提點,就係千祈唔好擰轉塊面,任何時候都要望住個波。如果你出迎然後因為驚波而唔望波,呢件係一件非常差嘅事,因為勇氣對於守門員太過重要,要望清楚個波飛去邊做反應,而守門員係無驚嘅餘地。如果比人省中塊面,留返入更衣室先好喊。(Alisson 講笑地話所以 Taffarel 個鼻咁大唔係無原因 😂

9. Alisson 最後補充,好多守門員唔記得咗一件最重要嘅事,就係要 HAVE FUN,好好享受踢波嘅過程!

原片 Link 喺留言!

#守門員 #Goalplayer #Goalie #Goalkeeper #GKUnion #AlissonBecker #ClaudioTaffarel

https://www.facebook.com/share/p/crGRYsfYL5m1BwXE/?mibextid=WC7FNe
好多呢幾年先join 利L
未見識過低潮未算左渣哥 海鮮檔
同學臣叔護級的美好日子
利L要做期望管理
最差情況 邊個係底線?
跌出前四/六/七
跌到中遊
下半版要護級 贏學臣最快被炒魷魚記錄?
講真under fsg真係唔好有期望
高普走埋隨時變返selling club
真·強陣
見利子出片屌 幾場就算啦 無心機等轉工
第6點有冇同班前線分享吓
屌你老味 上場咁出都未必會輸 係要柒獲勁既先識轉
Under slut加selling club mentality , 頭4收貨
fsg係仆街 但幾時有做過selling club
賣球星都係因為個人要走先賣 其餘都係高價賣垃圾
你講得啱呀
佢哋最終目的就係sell咗個club

所以佢哋唔會俾利大幅度貶值
岩岩先發現係1001碌多下會自動跳去延續主題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞