佛牌討論 正牌(24)

758 回覆
3 Like 4 Dislike
如果你內心足夠強大 其實帶唔帶牌又有咩分別
你依家呢一刻睇 當然係壞事 事事不順
但好可能十年八年後 你會感恩今日因為今日入唔到去而開心
過去發生左吸取左教訓就由佢過去
未來未發生又唔洗擔憂咁多
專注做返現在呢一刻 先係最緊要
至於都係個句 佛牌咩功效咩功效 聽下就算啦係D牌商吹噓姐
唔吹大D 邊有水魚買
如果帶左塊牌就要咩有咩 樣樣都順利
佛陀2千5百幾年前就唔會出現啦
有d野自己既缺點,自己睇唔到,或者人地睇到,但你只會覺得係個HR針對你,怪自己唔好運,怨佛牌幫你唔到,所以唔請你,但睇返你既留言,我覺得佢選擇無請你,絕對係明智既決定
你應該當場同佢講
SORRY師兄,引用錯左
戴得佛牌,不如真係開始學佛
四聖諦
12姻緣
請教師兄,如何開始,我都想試下
可以先了解四聖諦 八正道 十二因緣先
有時間睇下阿含經
http://www.charity.idv.tw/ 呢個網頁可以睇到唔少野
至於實修方面 我自己試緊打坐(重摸索緊) 四念處
特別四念處我覺得非常正 無論你遇到咩事 都用四念處 你會發覺會有好多得著
多謝師兄
係呀,世事就係咁
接受咗,個心就會舒服啲
境隨心轉
一切唯心造

有煩惱既時候 就係有機會學習成為智慧既時候,轉識成智

有信念就了解多啲佛學佛理融入生活,先活用到
係呀 好多時好多道理 聽完好似簡單易明
但當實際發生係身上 要做到並唔容易
所以每次有煩惱 把握到就係學習開智的機會
透過當下發生的事 觀察個心點解會生起各種感受
慢慢就會發覺真係念頭一生就隨即滅
希望可以做到呢生個下都無埋就完美
負面情緒既心念可以果下撳得住落黎唔好衝動做錯野,對凡人都已經好叻
接收種下多啲種子,啲佛學詞語唔明唔緊要,因緣際會到就會叮一聲諗返去啲字,已經開始同生活連繫到 就會發芽
果一剎那會多左角度諗法 ,以前會有野放唔低既煩惱,慢慢就會做到釋懷

希望果位師兄早日釋懷
學禪定可以睇吓安那般那
我而家戒咗聽歌
個心定咗好多
是好是壞都要等時間去證明,既然已成結果,就慢慢放低再諗吓之後點樣做
我相信呢到咁多賢友善知識 佢會釋懷的
收到 一陣搵下資料睇先 唔該哂你
估唔到依個佛牌post 會有依一類佛法角度既解答

Btw
‘’佛牌係俾人去接觸佛教既開端‘’ by 法術大師兄(好似係佢講)
但係我覺得放下執着真係好難
我依家嘅狀態好強求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞