有冇人都唔肯定自己愛唔愛父母

61 回覆
124 Like 9 Dislike
係呀
打者愛也
人地有責任嘅事都唔代表自己唔需要感激嘅
人地有盡父母本份,咁你咪盡做仔女嘅本份
如果知佢係愛自己 只係唔識表達 或者用錯方法咁點
每次都想盡下孝心報答下老母 但一坐低同佢食飯就覺得好難受 話不投機半句多
我完全明白

但同時會覺得,咁點解生我出嚟之前佢唔可以學習點表達先
點解因為佢嘅「唔識」,痛苦嘅係我?
體罰到底係佢發洩情緒+廢時花心機教,定真係因愛而致嘅教育?
唔係應該會諗「我個仔俾我打到喊晒,都冇改善,不如試下用其他方法去教」

親子關係好多都係因果造成
我都好想相信佢係愛我
但父母用錯嘅方式對待我,仲要我理解返佢,對子女嚟講好唔公平
我都會糾結同樣嘅事
老母得一個,邊個唔會幻想同佢相親相愛
如果你知佢愛你嘅,試下用其他方式錫佢?
帶佢去玩、買野俾佢、整啲嘢食放佢到
唔需要逼住傾偈,但可以表達你對佢嘅關心
巴打你係咪移咗民?定去讀書
隔住個海都仲要管真係好癲
佢可以道歉,你都有權唔原諒
算係移咗架啦但對住佢真係心很累
我覺得原唔原諒佢都已經唔重要
重要係 我想過返自己嘅生活
比我真係唔會理佢,一定講句唔想講野就收線就cut佢,點解要比佢繼續晒我時間。自己唔通感受唔到咩。講真對我唔好唔洗諗住有家用,餵狗都會比佢。對我好,唔問我拎都會比。不過你跟自己感受啦,你覺得辛苦唔值得冇意義,最後都唔會做。
我係丫
我都有俾家用 同佢慶生 見面都冇dead air
但平時有乜都唔會諗起佢
佢打過黎/ws都嫌煩
其實我已經確定咗係唔鍾意佢㗎啦
但做下樣都要嘅
你都幾好人屎喎
都唔內心事
呢D係屋企人既問題
除非屋企人改變
人在外地,老媽子每隔幾日就打電話比我,但我打返去既次數5隻手指數得哂前幾日佢打比我果陣,臨收線前唔覺意叫咗句媽咪,跟住佢即刻眼濕濕話:仔你差唔多成年冇叫我「媽咪」啦,當刻即刻覺得自己好不孝

唔知係咪我係男仔既關係定點,我真係冇乜點掛住屋企人,我都唔知我係咪愛佢地但佢地係好錫或者so call好保護我既。
正常架, 男人天性鍾意獨立生存, 喜愛自由. 所以你搬左出來係會抗拒同父母聯絡.

唔好睇咁多TVB, 係裙腳仔同廢人先會成日痴住老豆老母.
我叫我而家返香港長住我一定唔制,住得又細又冇獨立空間我都唔明我點解可以捱到廿幾年。有時我都有怨吓父母點解唔放資源栽培吓我,但我都好彩既係佢地冇點比壓力我。
居住環境沒有比較沒有傷害

我現在住父母隔離座,好多時寧願食雙餸飯都好抗拒返去食飯 唔想依賴佢地亦想自己一個靜靜
搬左仲比家用都on9
樓主係咪由細打到大
打到傻撚左
正常叫兩老資產轉移比自己
叫佢地拎政府福利
之後就永不聯絡
我老婆成日叫我多啲返去搵父母食飯

因為佢呀哥都係咁,又係對父母個邊無乜留戀,無咩事就唔會出現,結果關係愈來愈唔好,間接影響埋婆媳關係
到佢大吉利是去左你就會知
屌你老味, 三十歲人重講乜柒無父愛無母愛, 長大啦仆街
咁有鬼用咩
咪又係得個知字
哦 原來係咁 所以非洲係非洲
有冇得將非洲變澳洲先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞