日圓貶值日人外遊叫苦 自備白飯意粉慳錢 遊夏威夷待在沙灘因免費

163 回覆
124 Like 1 Dislike
駁到咁應一應你叫班崇日撚點算
留日消費咪得,唔好去外國交智商稅
80年代100日元兌換直廹1美元,全世界都係日本遊客,係咪熟口熟面呢!
冇聽講過台灣韓國同埋新加坡人有相關嘅說法

況且美國咁大點解夏威夷先?
以佢思維如果佢係外國人嘅話一定會諗
香港人鍾意住得細 細細地幾百尺住成家人已經夠住
完全唔想去美國
反而澳洲想去
點算
英國加拿大係因為係發達國黎講門檻低
日本都仲話資金自由,日本入面醒嘅人都會將佢啲資產同生產鏈移出去,交易收美金,先死得慢啲

某國某港,要睇下決策人有冇政治智慧拆局啦,仲有美國佬攪局,恐怕死得仲快
日本本身就係發達國家入面持有率最低
就算19年都係唔高過3成
照你咁講即係日本人一直都窮

日本人唔搞護照
係因為唔係香港咁填份表比錢就得
所以未打算去真係旅行都唔會搞護照
更加好唔講好似香港人咁
一出世搞證時候無端白事搞定本護照
再加上日本人英文唔太好
出國旅行怕語言唔通
所以好多揀本地旅行

呢啲先係主因

你個咩野有錢同想 根本9唔搭8
人地個數背後有成因
然後就自己幻想個成因係人地窮

你個概念
香港人窮但私樓個廁所貴過人地個廳
但因為屋細所以香港人好窮
香港人唔揀美國係因為唔想雙重收稅
如果識得呢啲國家嘅人就可以證實

其實我都唔明點解係夏威夷 但係佢哋真係咁諗㗎
自己買機票去 完
我都有印象日本人好似對夏威夷情有獨鍾
但我就想知點解
其實去沖繩都得
因為夏威夷近囉
就算唔係夏威夷,關島塞班島都一樣受日本人歡迎
希望升返d 而家好多劣質遊客未出過國搞到日本又亂又污糟有d 餐廳服務都做到頹晒叫晒救命
嗰啲公司公幹嘅都話而家啲酒店太貴公司畀嗰啲住宿費唔夠要住到好撚遠好唔方便,成件事就好似當年自由行咁得少數人搵大錢
再咁樣搞法日本仔去旅行咪要帶定罐酸梅先掂!
香港人唔揀美國係因為美國唔揀香港人
咁中國人呢 美國都唔揀佢哋
佢哋仲要偷渡做人蛇
你應該去反駁呢班人
因為佢地無得揀
自然會揀回報最高/最易留低既美國
香港人有兩個錢
又頂唔順偷渡咁無恥/辛苦
又有bno visa /stream a/b咪去英/加囉
如果美國又整個香港人visa我諗點都有十幾廿萬人去
如果美國有visa
首先香港人會轉移資產
遲下英國都要啦
晒9氣
寒酸得過香港人去日本?
有ana jal唔揀 係鍾意搭埋啲廉航
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞