日圓貶值日人外遊叫苦 自備白飯意粉慳錢 遊夏威夷待在沙灘因免費

163 回覆
124 Like 1 Dislike
仲有個係台北3日美食之旅
趕行程仲慘過軍訓
咁未唔好去囉...
on9你睇下日本年收先啦
未計有班人連正社員都做唔到
打幾份pt月月清
咁叫富有?
好多架佬搭uo去香港出差
好明顯貪平唔坐ana jal
住10幾年邊度都去過晒啦
人窮就唔講禮㗎啦
負評個班第一日出黎行咁款
去過大阪西成區日暮里仲點會對全部日本人有幻想
咪又係亞洲人1個
仲勁過美國佬
日本仲要係原料入口國
仲要國內少子化老年代
又要排外
想經濟返生都幾難
講真
日本本土經濟真係唔理想
円跌 薪金其實都唔係升太多 年輕人到老年人又無乜儲蓄
岸田再唔搞搞佢 似會爆多獲金融危機
https://www.youtube.com/watch?v=S_Ew4cdd6nM
https://www.youtube.com/watch?v=i9W4CKDZ3Mo
https://www.youtube.com/watch?v=KQvEtKN_esQ
日本當年記憶體市佔高達80%接近壟斷

日本自1970年代以來傾國家之力大力發展半導體產業,在當時號稱「日本半導體之父」的垂井康夫大力推動下,日本半導體製造產業全球市占率曾一度超過50%、記憶體則超過80%。且不僅在半導體製造,於材料、製程設備到終端產品,日本皆具有一席之地,具有完整的產業鏈。而於1986年《美日半導體協議》後,日本半導體製造領域的市場地位逐漸被臺灣與韓國超越,如今全球市占率不足10%
https://www.moea.gov.tw/MNS/doit/industrytech/IndustryTech.aspx?menu_id=13545&it_id=513
90年代阪神地震之前有錢到仆街
之後泡沫經濟爆破就衰到今日
日經今年升返但對平民係零作用
日本人自己都唔信日元去晒兌美元買美債保值
呢招直頭係電視節目教日本人點樣保住自己身家
free money
日本車站有啲免費雜誌係教人理財
教人點慳
紀錄收支
定立目標
開源節流

俾fg 50k既連登仔見到應該笑死
冇乜通脹
人工就自然唔升
當年日元升值,日本人好威,全世界買買買,之後泡沫爆

依家就港紙跟美金升,香港人好威,周圍去旅行
大家望住香港啲產業,除咗機場空運,其他全部慢慢收皮
理解唔到點解?

係咪對珍珠港有執念
真係報應嚟,殺得太少
雖然我都好鍾意日本 但今次有唔好印象
啱先10點左右自己一個行緊返酒店,唔係啲咩紅燈區範圍不過係啲橫巷,成班黑色西裝友走過嚟搭嗲,聽唔清佢地講咩,不過附近有居酒屋我估係想拉我入居酒屋,我一路跑走一路聽到佢用日文大大聲屌鳩我 利申識少少日文,個下真係驚驚地,唔應該貪快,行返大街好啲
以前3萬yen 換 300美元
而家得189
唔係好明日本人外遊既心水地方全部都係遠一遠既美國
你近近地去返自己既沖繩或者關島帛琉唔得,
咁你係要揀個高消費既地方嚟去, 然後扮慘係咪戇鳩
有冇日本妹嚟香港旅行
我可以包食、住、行
陪埋你周圍去玩都得
日本人多出外旅遊已經係九十年代前
香港重有d老牌餔頭招牌重有日文,都係個陣遺跡
經濟爆破後日本人主力都係國內旅遊
起碼政府工永遠都收唔到皮
上年年尾兌美元買美債已經少貶值1-2成
絲打?
老真, 呢年睇日本妹子黎香港玩換錢個個都係話HKD 好貴

黎到香港買野都係話好貴好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞