日圓貶值日人外遊叫苦 自備白飯意粉慳錢 遊夏威夷待在沙灘因免費

163 回覆
124 Like 1 Dislike
點解日本便利店啲人數錢咁型
https://youtube.com/shorts/vf66l6dgMMc?si=SDICaGIyfsMECzzV
對比美元低啫?對比其他亞洲貨幣應該唔差太遠?
大量大機構拎日元沽 買入美金做定期 高息
日元變弱 冇人想要
日本睇個勢 經濟應該有排落
點呀 愛支病
attention seeker
架妹內銷去返日本旅行,但係整體貨品加價都唔平得好多

不過聽架妹fd講佢地好少機會去其他地方,唔似旅客咁有JR pass,香港人去既地方重多過架妹,而且日本返工少假期去唔到好遠
香港依家仲係世界數一數二喎
“仲低過香港”有乜出奇
不過可能十年後香港向支那睇齊
架仔勁鍾意去關島同夏威夷
數得型都無用 唔會加人工
你係咪認真問
神風敢死隊聖巡
covid 3年無得外遊全世界嘅人其實都悶到飛天想出國,日本人都不例外,所以yen低一低都想出,只係玩到咁真係慘到我笑佐。

係啲崇日撚先係度無腦話日本人唔使出去玩啫,一個人由細到大都係食壽司拉麵天婦羅睇神社鳥居乜乜城etc實睇到悶食到悶點會唔想出去啊。
唔係 其實亞洲人好多崇美
覺得去到一次美國旅行死而無憾
本身讀書移民首選美國
除咗香港人係因為英國統治過所以首選英國 其次加拿大
人地有免簽美國梗係鍾意過去啦
中國護照嗰班都冇免簽
咪又係想發美國夢
無錢點解仲要去旅行?咁慳住玩不如唔好去
留日消費
所以依家多左好多後生日本人去外國打工
冇可能

南深圳賤民執緊廚餘
你睇下日本個護照持有率先講啦
你睇下日本後生依家幾窮先講啦,「想出」同「可以出」不嬲都係唔同一個concept,正如我話香港人想住大屋你同我講「睇下香港人平均住幾大先講啦」,根本就係因為住得細所以更想住大啲,你幾時見德州嘅人嫌屋細?
同時日本都係正因為無錢出所以更想出,但因為無錢出去自然唔會無端端整本passport係度因為passport都要錢
所以見人話yen跌好開心換錢去日本個陣覺得好似係人地傷口上灑鹽咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞