[AN也有兒法夢] F1 2024 中國站 賽後討論區 3

440 回覆
0 Like 12 Dislike
錢無人嫌多
但Max 爸爸就一定係指意個仔滾大錢
揸f1難姐
揸f3 f4 kart都叫 red bull junior team
不過最近cut 左好多人
Plan A Plan B Plan C Plan D
we are checking
Ron Dennis 當年講過,唔係引擎製造商或者唯一供應隊,基本上爭標係無望的 ,所以佢個時先同康打結盟,可惜係大家分手之後大牛嬴到發發聲。

26 年後麥繼續唔會係引擎商親生仔,雖然 Benz 引擎唔會差得去邊但你都唔會比佢自家廠隊有優勢,即係 26-27年又可能輸番俾黑平,所以奶去黑平其實未必唔著數

大牛對處理內鬨有一手既,反正都唔係第一次,同埋俾啲新刺激 Max 未嘗唔係壞事,嬴太多佢退休就仆街

不過你都講得岩呀,唐仔走場呢個康打特供隊既位 PS3 有得爭下。大頭同 PS3 合作過,機長同佢老友,PS3 潛伏番兩年等馬田廠房風洞起好,話唔定之後爭標組之一。。。。咁岩老豆放風賣一啲股權

所以我放兒子係解匙之人第一位唔係無原因
真心想問點解非引擎廠隊/唯一供應隊一定無世冠

啫係呢兩年麥同馬田都領先咗平
雖然係平嘅aero ground effect design 錯方向

但係當賣咗引擎 客隊都可以研究個引擎點用點燒先發揮到
再加aero ground effect 嘅balance 係新一代車嘅主要影響因素

客隊真係無可能咩?
呢篇文或者可以解釋到

掉轉講,平個方向錯撚晒都冇大幅落後已經係好撚優勢再加上個引擎外型同散熱點設計,重量分佈等一定係跟番廠隊優先的

https://www.autosport.com/f1/news/mclarens-ron-dennis-says-customer-f1-teams-cant-win-titles-5046191/5046191/
客隊買engine應該可以做嘅嘢好有限 平賣比咗副engine你 都唔等於可以比你去研究 點整副engine最後應該比返平治嗰邊做多
最重要廠隊有嘅係最靚嗰副engine 聽講可能多成百幾hp(要搵返source) 上年都傳過比靚嘅engine AM唔比平
平治俾副靚偈AM 都唔俾自己?
講緊上年開季 AM上緊pod 平含緊撚嗰陣 平成績好返就冇事
不過講真 平廠同engine廠其實都分得好開下
剩係睇21年平治整個火箭引擎出黎就知客仔隊無咩可能贏
賣engine俾你唔等於可以俾你研究佢副engine
佢淨係賣俾你用 任何同engine研發有關既野都唔關客隊事 除左幫佢收集data交上去
另外你買得人地engine 就要配合埋gearbox擺位
然後就會影響到你部車packaging既constrain
下一步就係影響到其他design element(e.g. suspension, body aero)
做客係會冇左好多design既自由 因為好多野都由副engine連帶影響到
what do you feeling plan d plan delta, question?
The year is here
而家路邊社消息話 26年偈邊間開發領先/落後?
我係佢前年comeback鍾意左佢,HAAS班撚屌唔識set車,又冇錢upgrade,佢都可以係下半季攞到分,甚至有時可以同Max同Ham蛇鬥車,仲要pole埋,比起19年之前三兩場就炒落哥桑度有好大進步
RBPT 落後
其他好似冇出過聲
想問下「四慢快過和牛」同「和牛慢過四慢」有咩分別
為錢應該放風想去拉利啦
簡單d講 買現成家俬同度做家俬分別

隊廠待遇就可以PU同車身/areo/底盤互相配合

唔係廠隊就一定係㗎車就PU
Exactly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞