寧為玉碎不作瓦全 字節跳動據報寧關閉TikTok在美業務也不出售

304 回覆
611 Like 5 Dislike
真 仲有signal
係囉, 有咩咁難
只係人有慣性, 用開唔想轉, whatsapp都係咁所以香港人唔轉line, telegram
但而家香港禁whatsapp既話, 一下就轉哂去其他啦, 咪又係咁用
tiktok都係一個platform , 關鍵咪又係content, 冇人玩冇人upload片個platform有撚價值呀, 而家禁左佢所有人轉哂去facebook個d取代野, 唔使2星期咩事都冇, 人好快習慣
曲線證明真係有問題
威武!骨氣!風骨!國人都好似tiktok咁就好了
Cctoy 玩大左
無研究係點樣有政治立場
但呢d algorithm 都係base on record
就好似Facebook YouTube 呢d
Eg. 你search 台灣藍營既貢獻 好事
佢之後係會一路recommend 呢類野比你睇
咁樣又算唔算個有政治立場呢?

例如好多人都話iPhone會偷聽人講嘢一樣
呢頭講完轉頭就有你講既product 既廣告

退一萬步講
其實google, Microsoft 可以做既滲透嘢可以比TikTok 更加deep,仲要個用戶係全世界
相反tiktok 就係危害國家安全? google, microsoft 就好安全?

我自己傾向就係經濟制裁制多d
因為始終tiktok 係大陸第一個海外成功既app
順便做埋減低國家安全既風險,哪怕係一丁點嘅風險都好
用一個阿媽係女人嘅理由 直接收tiktok 皮
無咗美國重有歐亞非拉
擺明演算法有鬼
用埋啲旁門左道做文化侵略,荼毒美國啲無知青少年 。
啲reels short咪一樣
似曾相識
冇得用WhatsApp你咪用signal囉
可以,但係人哋唔跟可以點?
無咗香港市場Facebook Google會唔見幾多億?
search係一樣
但佢亦都可以背後提高某一啲片嘅觸及率,然後如果你睇耐啲條片,佢之後又會推送多啲同一類型嘅片
直接執鳩咗,美國啲Tiktok用戶暴動都似。成功搞亂美國,又贏
冇咗google 香港就真係會唔見好多億
但又唔係真係用唔到
班人想玩 去大陸app store download就得
賣盤先收到, D業務你估真係咁賺錢咩
M 同Google 係自己人
但T係外國人
Deep state 可以搞自己
但唔會容許外國搞自己

依家就係話佢個演算法唔跟你平時睇乜,然後recommend 你睇同一類影片,係直接灌輸你睇某一個政治立場的影片

我一直相信fb , YouTube 也如此
個point 係美國佬容許自己人搞自己,但唔容許外國人掂。
有心人裝無心人
講完啦

中國有心用social media 去搞鳩自由世界係人都知

個演算法咪就係問題所在

係呀google meta 都可以出術

所以中國一早咪起左牆囉
身有屎先唔賣者
屌你 咪撚縮啊
背後嘅秘密肯定好大 寧願total loss 都唔賣
唔肯賣擺明就係有好多唔見得光既野真係同錢作對咩
搞死阿侵就得
民主燈塔
我只係認為美國今次行動係政治制裁,而不是經濟制裁
美國民主排名只係第三十名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞