寧為玉碎不作瓦全 字節跳動據報寧關閉TikTok在美業務也不出售

304 回覆
611 Like 5 Dislike
字節跳動否認出售抖音海外版TikTok後,路透社最新引述4名匿名消息人士指,字節跳動若用盡所有法律途徑,亦無法推翻美國禁令,將寧願關閉TikTok美國營運都不願出售。

報道又引述消息人士指,TikTok的短片推薦演算法被視為字節跳動整體營運的核心,因此基本上不可能出售包含該演算法的TikTok。

消息人士又提到,TikTok只佔字節跳動總收入和每日活躍用戶人數的一小部分,因此在最壞的情況下,字節跳動寧願在美國關閉該應用程式,也不願賣給潛在的美國買家。

美方要求TikTok背後的中國母公司字節跳動與TikTok正式斷絕關係,否則將禁止美國的Apple和Google應用程式商店上架此app。
咁又無左幾十億美元
should be 幾千億。
食草食樹皮都係生活態度

咪益啲美國佬
執柒咗佢都唔好益米國撈
米國撈咁本事咪自己整米國版Tiktok 囉
噢,仲大獲,慘
支持習大大,咪比死鬼佬用tiktok
中國又輸
中國人終於有返一次有骨氣
開放返個市場出嚟比着我賣咗佢就算啦黐線嘅咩
趁佢地大選鍊住佢地春袋
豬閪伯格成最大贏家
擺明妹多野唔見得光驚清唔乾淨俾人搵到啦
支持
中國人吃這一套
我地拉返10個8個美國人質上台
好似對付加拿大咁等美國人學習下咩叫尊重
99%唔賣
賣左,美國就有晒證據,證明個演算法損害美國利益發國土安全
meta 同YouTube 已經ready take over 個market
白白冇左百幾億

不過唔比美國政府捉到痛腳開戰都值嘅
所以你就知佢背後有幾多野唔比得美國知啦
再講
中國要面
你叫我賣就賣比你咩唔通
比美國佬見到你個演算法就係比佢地睇有咁弱智得咁弱智既野
係一大堆國家機密
一陣歐盟見咁好玩又一齊禁埋你就好笑
// TikTok只佔字節跳動總收入和每日活躍用戶人數的一小部分 //

bluffing...
唔好亂講
人地話同中國冇關係架
無錯,家陣我係私企,但我錢都唔要,吹呀
證明唔識做生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞