[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (222)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Everton食漢和
香港球迷唔鍾意啲實而不華嘅球員
理文等捧盃
保利臣其實真係戰術問題
基爾頓係打亞冠先大爆發
好記得果時笑佢朱爾頓
果時仲係3+1
問點解要揀佢
佢唔漢和就薩利亞嫁啦
搵咁多都食埋啲垃圾要反啦
佢上星期好似上深圳玩
要睇球員玩
真係睇安妮亞
我懷疑佢熟香港景點過我
深水埗上場大踢爭氣波,作客以2比0擊敗前列分子冠忠南區,主教練陳浩然認為戰果證明球隊有能力與強隊抗衡:「只要做好防守,球隊對港超任何一隊都有機會搶分,之前對東方我哋都輸波,希望上場波畀到球員信心,知道球場上咩都有可能發生。」隊長顏卓彬累積5面黃牌要坐波監,好消息是宋柱浩刑滿復出,有助提升深水埗後防抵禦力。

各項賽事已錄得8場不敗的東方,上場6球大炒香港U23,火力強勁。儘𨽪今季3次面對深水埗都順利贏波,惟對手近況回勇,東方主教練盧比度認為今場對決會非常有趣:「深水埗係一支進步緊嘅球隊,有好好嘅教練領軍,有能力製造麻煩,連日天雨都有機會令戰況變得更複雜,作客深水埗唔會易踢。」馬高斯及黃皓雋停賽後齊齊復出,全力支援頭號射手巴科爾數胡。

港超聯 深水埗主場布陣挑戰東方
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240427/bkn-20240427192059564-0427_00882_001.html
港會在聯賽已遭遇3連敗,加上兩位後防主力積施利及白星馳亦因累積黃牌數要停賽,主教練東尼咸美頓(Tony)承認形勢非常不利:「雖然今季喺『賽馬會菁英盃』對過大埔,但佢哋羅致咗盧卡斯等新球員後強咗好多,對住邊隊都有能力贏波,預咗今場好惡踢。」Tony續道部分主力有傷在身,呼籲其餘球員盡力頂住對手攻勢,嘗試製造驚喜。

「綠戰士」以0比0賽和傑志後,繼續緊追前列,惟大戰接踵而來,大埔即將進入10日4賽的緊密賽程,對主教練李志堅的排兵布陣將會是一大挑戰。「依家就好似踩緊鋼線咁,球隊本身人腳唔多,冇得去計算點樣洗牌,去到港會仿真草地獄主場,肯定好難打,希望呢場可以主導形勢。」鄭子森仍需要時間養傷,是役無緣披甲,「堅Sir」就期望羅振庭盡快康復。

港超聯 港會唔齊腳 聽畀「綠戰士」恰
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240427/bkn-20240427192539090-0427_00882_001.html
上季煞科戰領先傑志嗰陣高潮過。
狗也不屌
係香港9成都係pass to Winger,咁咪變咗中場好似好廢咁

東方係馬高斯做key,又唔見佢咁廢
去做成吉思汗和
到時一齊鳩叫大理文?
一直都高潮,都未輸過
而家嗌定先都得
正式宣布
佢成日上去做嘉賓
基華尼頓下半場入球以1:0小勝冠忠南區,他在入球後用葡語大叫:「Uau!Uau!Uau!」理文今場全取三分,繼續在聯賽榜領先傑志續領風騷,主教練曾昭達在賽後再次表示「做好自己」:「我無其他嘢講!真係無!三場決賽,講完!嚟緊場場都決賽!場場都係,不容有失!」

戰到31分鐘,李毅凱不禁向隊友大叫:「郁呀!」

基華尼頓一箭定江山 曾昭達末段喚執行角球旗戰術

在入球後,基華尼頓脫去球衣慶祝,用葡文向記者多次大叫「波哈」(音譯),主教練曾昭達及其他職球員亦衝往場邊慶祝。下半場補時階段,曾昭達多次高喊:「Corner!」

曾昭達賽後多次「唞大氣」,並與一眾職球擊掌互勉,又圍圈鼓勵他們:「無論點樣,我哋之後都要贏落去。」基華尼頓則向《獨媒》解釋,「波哈」是葡語Uau,即英語Wow的意思。

在比賽後,《獨媒》問到曾昭達「唞大氣」原因,他指南區主場威力很強,球場質素亦欠理想,但球員發揮展現的決心「戰勝了一切」,在贏波後舒了一口氣。

胡晉銘則稱南區防守硬淨,賽前已預期很難踢,今場勝在有耐性,在趁對手體能下降、板凳深度不足而善用機會取勝:「無退路㗎啦,放晒佢唔洗諗!」

楊正光:對手勝在球員個人質素 來季去向未明

南區主教練楊正光對《獨媒》表示,今場球員紀律性很好、很拼搏,尤其面對較強的對手及受場地環境影響:「睇到大家都搏到最後尾一秒鐘完成比賽。」他認為理文攻力很強,勝在球員的個人質素,「人哋一個chance就入波」,認為有待把握力加強:「我哋整體上都唔會太輸蝕,at least 有兩、三個黃金機會,但好可惜把握唔到,踢波就係咁。」

被問到南區近期成績回落,會否有一定壓力,楊正光則指個人、球隊及球員都會有高低潮,但強調球隊在上半季踢法悦目,入球數字亦較去季多,下半季傷疲盡起,令狀態低沉:「無辦法,有時低沉入面,睇吓點樣捱過去,作為教練,都係鼓勵球員,亦都鼓勵自己,盡力完成埋呢季。」

《獨媒》最後問楊正光,來季會否繼續執教南區,他就表示:「唔知呀,唔知,答唔到。」

記者:麥馬高、周頌謙

【港超聯】理文小勝南區續領風騷 曾昭達:嚟緊三場都係決賽
https://bit.ly/3UjpWHX
南區想換陳曉明教?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞