見到有人講鬼佬用到木餐具,點解香港唔得

164 回覆
366 Like 75 Dislike
有啲印度人幾乎所有嘢都可以用手食
咁其實所有餐具都多餘
政府幾時呼籲全港市民用手食飯
https://youtu.be/O_KHqPuk0Cs?si=3WHC61kBq-PKhT_5
唔知呀,我通常食親都成套咁比我
即係筷子、匙羹、紙巾咁成套
基本上出去食餐野,除左扒類,係必定有筷子

所以先R頭,有D咩係用筷子食唔到

BTW,香港人,愈黎愈似小紅書咁,為屌而屌博流量
用餐具食嘢唔淨係講緊食唔食到,仲有好多你無留意到嘅事,係講緊便利,尊嚴,文化。

唔同嘅餐具係針對唔同嘢食最大化方便進食嘅體驗,飲湯同食飯匙羹嘅形狀點解要設計得唔一樣?

尊嚴係人同動物有差別,我地智慧比較高,識得用唔同嘅工具輔助我地生活,而唔係一種工具用到,就唔識思考有無其他更好嘅工具。

文化,每個地方食嘅嘢可能類似,但用緊嘅餐具唔同,意粉同米線都係麵,但意式係用叉,中式係用筷子,同可唔可以都用筷子無關係,用筷子係可以食到意粉,但同時你無尊重人地國家嘅文化。
diu, 香港要比錢先有個紙刀叉用? 唔L係呀,咁以前膠既又唔使錢? sorry,太耐冇返過去。咁唔怪得比人diu到上天啦
乜你咁撚on9見工唔傾呢啲福利咖?
冇咪唔做囉 傻鳩黎
仲未計鬼佬當麵包同沙津菜係主食
華人要食粥粉麵飯根本無可能用紙餐具
咁你食壽司用手定筷子呀,食印度嘢又用手食呀笨,要尊重人哋文化呀
咁我都見唔少人用叉食中式抄麵
用筷子食油炸鬼
用筷子食pizza
無話適唔適合

不過就真係見過有人食中式湯麵用叉之後屌叉垃圾

我自己咁大個人,學懂用筷子之後,食中式粉麵都係用筷子
真係未試過用叉,因為叉係難用過筷子好多

點食?卷上黎食?而且一叉上黎就會"sir"返落碗湯到
但就近幾日瘋狂見到大量人屌食湯麵個紙叉食唔到

香港人為博流量拍片亂屌一通亦都係事實
我住中歐
外賣/美食車 用開木餐具

但我未遇過軟皮蛇
最大問題都係香港嗰啲縮皮
用埋啲垃圾紙製
要用手食嘅咪用手囉,我都無反對,咩事?
我平時都係一件三文治/包 加多杯啡就搞掂中午
中午趕頭趕命 廢事食咁飽
禮貌姐
我咪話食中式用筷子囉
不過食西式請用其他餐具
西餐牛扒
點搞
西餐最出名係扒餐
點解講咁多午餐 咁晚餐呢

https://lihkg.com/thread/3680267/page/1

絕大部分都係中式食物刻意用西式餐具去屌

而且大量Like
鬼佬公司 pantry 有鐵叉鐵羹
屋企又有餐具
takeway 通常都係三文治漢堡 wrap pizza
飲熱咖啡又唔使飲筒

紙乜撚嘢餐具
未見過鬼佬外賣牛扒
係香港人先咁癲會外賣呢的野
食得牛扒鬼佬通常係家族或朋友聚會,重點係同人吹水,食物次要。
鬼佬先成日岀街食9 up 當秘笈
晚餐通常飲酒係重點,一住飲一住食pizza或其他垃圾。
如果唔飲酒就餐廳食,一定堂食,未見過人外賣呢的餐廳,因為本身都幾貴下。即係等如你會唔會外賣酒店餐廳的食物返屋企食咁解?
但的鬼當然都會叫外賣,但9成係fast food,乜9炸雞,subway, pastry, pie之煩,全部唔會見到湯,同好少會有熱野
On9
鬼佬得30k 嘅工喺香港嘅話得20k (NY vs HK)
收嗰30% tax 算啲咩
仲要工時少好撚柒多
唔好on9啦
背後笑你啲嘢難食咋
思維問題
https://m.youtube.com/watch?v=oqsSJqXCgPE&t=3928s

有講,自己校兩倍速睇

其實遲早要用
問題係執行上
鬼佬可以著鞋上床朝早先沖涼都得,香港冇女人接受到自己老公咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞