見到有人講鬼佬用到木餐具,點解香港唔得

164 回覆
366 Like 75 Dislike
見到有人講鬼佬用到木餐具,點解香港唔得?
呢個topic都真係幾有趣,我自己睇到既係:

1. 鬼佬好少出街食飯,因為好L貴。屋企食用乜紙餐具?
2. 鬼佬普通早餐同中午都好求其,早餐一係cereal,中午一係meal deal,三文治+薯片+汽水,一係整個唔知乜野mexico 卷或者wrap,或者食個沙律。呢的野食一係就用手,一係就凍既,用乜餐具都冇問題啦。
3) 香港人中午食既譚仔,炒飯,湯麵,飲茶,食扒等等,比鬼佬見到嚇L死佢。香港人食既呢的午餐根本唔適合用紙或木餐具,因為種類太多太複雜。除左法國同西班牙會咁樣食中午外,呢的野佢地晚餐先會咁食。鬼佬中午咪又係meal deal,間唔中去下餐廳食。佢地會覺得比左咁既錢,梗係飲下酒慢慢食,要快就外面買sandwitch啦,點解搞咁多野?
4) 外國食物通常係炸嘢佔7成,乜9都拿去炸,其餘3成係焗。炸完你用手食一定好過用刀叉,焗既野就通常焗pizza用手,一係一pair野焗到軟曬,咁用紙刀叉都ok。香港人炸野又話熱氣焗既又慢,對食有要求自然餐具都要有要求
鬼佬準時放工 lunch好撚求奇都得
有時幾塊餅甚至買野飲就係
同埋佢地唔興熱食。
試過大食會煮左盒炒飯,
佢地就咁係雪櫃拎出黎凍食就算
仲要猛話好食
我平時食飯糰同麵包, 真係自己係公司沖埋咖啡都仲得, 呢壇"餐具之亂"亂唔到我.
因為佢地無咁多熱湯類嘅食物囉
鬼佬撚識分咩係好食咩 亞洲人食嘢先咁講究
1. 已經係最大原因
鬼佬返4日工, 我地返6日工
屌你講到鬼佬唔用刀叉,咁你食野用返筷子啦
移英撚日日食凍飯三文治
鬼佬搵30k HKD 20-30% income tax
跟唔跟先
跟番外國福利,我跟
乜嘢人都係喇,屋企食仲用乜紙餐具
又嚟

講撚到水深火熱咁
又唔見你回應下點解你最愛嘅香港,啲環保政策比起外國可以反智咁多
然後你條撚屌就住喺你口中水深火熱嘅外國收共產黨錢出po說好香港故事
其實除左扒類同埋湯類

有咩野係筷子食唔到?

麵、飯、粥、粉 大部分都食到

當然環保就on9
啲匙羮廢
有芡汁/醬類都會令佢變軟
生粉芡, 咖喱, 肉醬, 牛腩汁
基本上有液體加熱力就自動收皮
只係時間問題
我純粹咁諗,係屋企食飯,基本上都係一對筷子就搞掂哂
咁本身筷子用竹/木 其實都幾硬

點解出到去食就會咁大問題呢
當然,食扒類同湯類就一定唔得架

但我自己飲食習慣,我湯我都係就咁飲,再用筷子夾上黎食

再次利申,環保搞紙餐具就一定戇鳩
1. 鬼佬好少出街食飯,因為好L貴。屋企食用乜紙餐具? (鬼佬先成日出街食飯,佢哋冇錢都會用曬啲錢去食飯碌卡都會,因為生活享受。)
2. 鬼佬普通早餐同中午都好求其,早餐一係cereal,中午一係meal deal,三文治+薯片+汽水,一係整個唔知乜野mexico 卷或者wrap,或者食個沙律。呢的野食一係就用手,一係就凍既,用乜餐具都冇問題啦。(咖哩、沙律、lasagna咪又係用嗰啲木叉)
3) 香港人中午食既譚仔,炒飯,湯麵,飲茶,食扒等等,比鬼佬見到嚇L死佢。香港人食既呢的午餐根本唔適合用紙或木餐具,因為種類太多太複雜。除左法國同西班牙會咁樣食中午外,呢的野佢地晚餐先會咁食。鬼佬中午咪又係meal deal,間唔中去下餐廳食。佢地會覺得比左咁既錢,梗係飲下酒慢慢食,要快就外面買sandwitch啦,點解搞咁多野?
(刀叉係外國人嘅產物點解你會覺得香港人用得會比較多?木筷子就你哋用得多。)
4) 外國食物通常係炸嘢佔7成,乜9都拿去炸,其餘3成係焗。炸完你用手食一定好過用刀叉,焗既野就通常焗pizza用手,一係一pair野焗到軟曬,咁用紙刀叉都ok。香港人炸野又話熱氣焗既又慢,對食有要求自然餐具都要有要求。
(藍領食嘢先至會成日用手不過都啱嘅喺西方國家有學識嗰啲人都好少可會喺度反環保)
因為你係屋企會有把交剪,有冇發覺香港屋企食飯一定有一把,豬扒牛扒雞乜都可以剪。剪完先用筷子。
筷子夠厚, 咁梗係無問題
問題係啲環保撚餐具整嘅厚度唔夠
又唔理會餐具嘅特性
咪搞到少少熱食已經搞到隻羮收皮

你可以喺屋企一對筷子搞掂
咁可能係你嘅食物種類用筷子得
但係出街食嘅野同喺屋企食嘅種類多好多

啲木羮其實夠厚, 不過成本問題或者慳皮
所以搞到個孤度不足, 成隻平羮咁咪戇鳩鳩生勾勾

今日個環保餐具戇鳩大會
叫啲餐廳每款食物用唔同種類嘅餐具
十幾款餸就要用十幾款唔同種類嘅餐廳
講出嚟唔撚笑嗰下好野
其實扒類就一定唔使講
一定衰硬

但通常都係肉片、每舊都係細舊咁上
好少一大塊
香港個d唔得咋下話
試過有次經過Tim hortons問佢拎個匙羮
筆d有汁既飯食左半個鐘都冇問題
又嚟 原來只好唱好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞