兒登最近啲無腦反環post真係教壞唔少冇批判性既細路

86 回覆
39 Like 117 Dislike
不如你答我如果燒冇問題既
點解唔將堆填區所有垃圾燒哂佢?
咁咪冇堆填區唔夠地方既問題
咁燒有咩問題?
我就係唔識先問你
因為你張圖都有寫有部份膠係燒左佢
如果你識答可以直接答
唔識答就算啦
你反問我 我都唔會答到你
因為我唔識
環保撚而家拎(減塑)依個灰色地帶黎講
即係話佢地有d行為好撚唔環保 係因為必須
而自己想講環保 就係減塑

立於不敗之地
你個政策咁撚瘋狂咪又瘋狂言論, 無代替品就夾硬上, on 撚 99

價值觀就人人唔同, 你計環保計到咁盡話人不必要浪費, 唔該你計埋生仔同搭飛機, 呢 d 真係無必要, 最緊要環保
有啲物料可以燒,好多物料唔可以
例如燒膠會有一大堆有毒氣體出左黎污染空氣同水
而堆填區就係一大堆你唔知係咩又燒唔燒得既野
唔識過濾毒氣?
無記錯,芬蘭要入口垃黎燒
除左今次走塑
你覺得邊次連登討論係有質素
我就冇話反唔反對,亦都對衣個議題唔多了解,但係你個反環post 入面個樓主,話用多左木餐具會消耗多左樹木,聽落好合理

想了解多少少,可唔可以駁埋衣一點
我覺得環保係好事嘅
如果可以代替到即棄塑膠,而又可以降解,可以燒定係拎去堆肥,呢D我唔知啦

咁畀貴少少全部用晒代替品,我都讚同嘅

但而家又做唔到塑膠個效果,浸耐少少又話會溶,同埋到最後都係送去堆填區

哦,原來到最尾環保都係口號黎啫
但我上網睇話而家的焚化爐已經唔會釋出有毒氣體
雖然係正常運作的情況下先唔會
同埋就算做唔到分類回收 咁分類焚化都係一種出路?

最後,垃圾轉製能源可能會排放低濃度的有毒汙染物,如戴奧辛、酸性氣體和重金屬等。雖然最新的工廠會使用精密的除塵器、集塵器和過濾器來捕捉這些化合物,不過誠如世界能源會在2017年的一份報告裡措辭謹慎的說明:「只有在焚燒場正確運轉及控制排放的情況下,這些科技才能發揮作用。」
https://www.natgeomedia.com/environment/article/content-7777.html
理性討論 其實係 即係從餐具依種可以用木製替代唔係唔好 但而家係技術唔成熟 要一刀切咁強制人用 咪令人討厭
其實用木定同膠 只係代價唔同
因為用木就要斬樹伐林
伐林基乎一定會破壞當地生態
甚至改變埋成個地方的環境(沙漠化)
都係追deadline姐
UN定左目標要carbon zero
你預左遲早都要搞
但點樣搞,點實行
就係政府責任
過份伐木先會
有良好管制下,用木一定係好過用膠
物料上環保優勢唔使講
你用木製產品反而有incentive俾商家佬去種木做完整生產線
人地極端你仲同佢講道理咪輸囉傻鳩
你講既過份採伐引致沙漠化而家2024年應該無可能發生
一黎好多國家都有管制
冇管制既國家又唔會咁環保同你用木製產品
如果木製產品有stable demand既話係會反而多左錢投資去搞forest retention

https://twosidesna.org/US/going-paperless-does-not-save-trees/
唔只腥港啦 全世界都多咗呢啲人大趨勢嚟
否則極右翼點解會重新崛起 甚至進入國會 (掌權)
人係自私嘅 本性嚟 冇人係無私
但呢啲所謂反社會 或者極右翼 係自私到毫不理會其他人
主要對附近生活環境好大影響
記得以前政府話想起焚化爐係好近市區,俾人屌到仆街
就算無毒,都係會好撚大煙同埋會一車車垃圾車出出入入
係香港一定唔使諗

https://www.no-burn.org/wp-content/uploads/GAIA-Facts-about-WTE-incinerators-Jan2018-1.pdf

https://www.clf.org/blog/whats-wrong-with-burning-our-trash-anyway/

"In newer incinerators, air pollution control devices such as air filters capture and concentrate some of the pollutants, but they don’t eliminate them. The captured pollutants are simply transferred to other by-products such as ash and wastewater treatment sludge that are then deposited in landfills. Eventually, the ash and sludge are released into the environment when the landfill systems break down."
想救返小部份未傻得哂既人
呢樣同意
係歐洲啲「紙餐具木餐具」從來唔會用爛
我去過歐洲超過30次

而腥港呢 商家買入平價劣質「紙餐具」
總之夠平就得 唔會理會用到與否
然後將成本大幅轉移畀消費者 而從中再獲蠅頭小利
即係套餐具成本一蚊 佢哋就收你三蚊
https://twosidesna.org/US/going-paperless-does-not-save-trees/

因為木係自然同可再生,可循環物料
亦唔洗多重處理,要用既碳足跡低過整膠太多
你可以話會用多左木
但係同時間無論政府定商家佬都會多左錢投資去依個wood industry,變相可能未來會多左種木場同多左資源俾林業做保育
石油都唔分解 將啲膠擺返落石油層 物歸原主咪得
反恐怖份子反到支持種族滅絕
反左膠反到變合理化歧視
反環保反到鼓吹破壞環境
根本成班痴線佬
啲環保撚要突個龜頭出黎護航
自己甘願做反駁隊就抵死啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞