兒登最近啲無腦反環post真係教壞唔少冇批判性既細路

86 回覆
39 Like 117 Dislike
對政府不滿,對政策不滿咪照直講
反環保反到歪曲事實,係到鳩噏,成班冇批判性思考既圍爐
一陣啲小學生中學生上兒登睇完又信到十足十
好似依個post咁

環保撚而家係破壞地球 醒未?木製紙製根本唔係環保 只係可以分解
https://lih.kg/3680737

啲misinformation多到咁又打稻草人仲可以一堆正皮
上網睇兩句膠係石油By-product就亂咁自由發揮想像
覺得喂我燒完油,就有膠剩係到,喂大佬會唔會天真到咁
burn fuel去做energy同用fossil fuel去做膠係兩個process黎
大家都係買fossil fuel去做自己production
而且膠真係唔係只係得膠袋同餐具
膠喉膠壺,你屋企電器家俬地板好多都係膠,而且係非常耐用
環保個概念只係唔想你用咁多即棄既膠
我屋企幾個nalgene膠水瓶我就用到死都實仲用到
但即棄既野=一定落堆填區,咁用可分解同不可分解既物料去製造即棄器具邊樣破壞地球就應該傻既都知答案

唔係環保撚,但都唔會支持咁樣冇事實根據既鳩屌,屌還屌,知多啲,諗清楚有理據先黎屌,唔好下下圍威喂一尾鳩屌,有批判性思考有fact check有上網做research既只會覺得依班人係一班傻鳩
上面都算有部分可以爭議
睇到"但即棄既野=一定落堆填區"呢度真係全部錯晒
想點?拎兒登最無腦既言論?
其實只係大家唔敢屌某個最大最惡嗰個,唯有係咁搵個第二目標出氣
邊個最大最惡最正確唔洗我講邊個啦下話
夠環保撚啲邏輯勁咩
有隻海龜插住枝飲管,就攞嚟大肆炒作,話要禁膠飲管
我用完支膠飲管掉去堆填區,根本唔會無啦啦走咗入海龜個鼻
唔知環保撚夠唔夠膽問下香港海上啲垃圾上面寫咩文字多
即棄既野你唔棄?
實有野炒作架啦
乜鳩野都會有人扔落海
認同
明明海上垃圾 全部都係來自仆街 / 窮撚國家
正常國家處理好哂 點會係海到出現呀
沙灘都唔會啦
痴鳩線

環團「綠色和平」曾參與多次淨灘品牌審計調查,去年(2017年)9月至12月,於香港東、南、西邊五個沙灘淨灘。結果發現不可辨識的快餐店塑膠佔最多,近五成五,而來自中國大陸的海洋塑膠垃圾則屈居本地品牌之後,排名第三,當中包括272個簡體字包裝的「怡寶」膠樽及265個「娃哈哈」膠樽等。
你講既環保撚係極端環保主義者
連登既反環撚係極端反環主義者

兩邊都係傻既
正常人應該有少少教育水平既都唔會否認環保係必需既
而係去諗點樣實行先可以平衡生活方便,經濟社會同環保
或者邊樣個benefit大啲
咁多負評咁少留言?
無腦反環撚路過負評又駁唔到
6號膠回收價值比較低但唔係唔可以回收
即係你班環保撚唔去做而唔係不能做
完全唔係你口中既"但即棄既野=一定落堆填區"
咁只係你唔做囉
兒登最近啲無腦反環post真係教壞唔少冇批判性既細路

環保嘅目標係保護地球為下一代有更好生活環境
我應該唔會有下一代
犧牲自己利益去為班壓榨自己嘅官鄉商黑下一代?
咁做有乜意思?我自己生活舒服啲唔好?
你老母就對政府不滿
原來做過,怪錯咗環保人士
不過如果而家想做都做唔到了
連登依家就係反社會反邏輯反科學嘅溫床
反駁組又黎,鬼唔知有啲膠可以回收
但回收既膠多啲定唔可以既多
又係咪真係個個會拎去回收?
你又知唔知唔係所有野用完都可以回收
有太多食物殘渣既係唔得,要清乾淨
有啲膠要分清楚種類唔可以mix其他膠做回收

你講一定呀~
比人踢爆左唔係一定就話"人地"點點點
即係你回收唔方便
就要全城人唔方更去就你
你要環保你要回收嘛~
你咪去執返出黎洗乾淨佢去回收囉
你唔願意做果個即係你自私姐
喔~你自私就得我自私就唔可以?
犧牲你就唔得,犧牲全成人就可以?
即係環保撚高人一等全世界就你
咩邏輯先
懷疑係反駁隊係度轉移視線啦
政策推出嚟柒咗 (政策離地 配套差 潛在利益輸送 市民質素意識低落 咁腥港學咩人搞環保) 咪推去「環保撚」度
不過嗰啲咩嘢綠領 首先係去盲從附和 另外就係推出嚟做稻草人畀人打

根本政府兩手玩晒
即唔即棄其實係睇你點用,
冇話一定要用完即棄或者用完不棄
睇我個名
班社會垃圾無料反駁,一係嬲爆爆負皮走佬,一係屈毛屈反駁隊,再唔係就block人自己玩單機
你視野可唔可以唔好咁狹窄
我俾統計你睇只有9%膠係做到回收
你就話點解我因為回收唔方便就唔做

1. 你唔知我有冇做
2. 我講緊全球大環境你就指去個人層面,仲想攻擊我自私先要影響其他人

反駁唔該唔好咁低質
反環保根本就反人類,個環境唔sustainable仲點生存
得啲社會底層垃圾先會反,最好笑係呢班人話自己支持民主同普世價值
真係唔知有幾多中小學生俾兒登低質post荼毒
上哂腦變左反駁隊
d後生好容易上網睇完個post話環保撚點點點
跟住去飲野枝管淋左,就講埋一份話環保撚點點點
環保都係無用既都係垃圾
我只係見到只有9%係因為你地口講唔做野
要求人地而唔係要求自己做到
冇自我要求去要求人地咪就係低質既代名詞
君子為人處事,事事都要求自己能夠做到完美的地步,符合善良的德行,而那些沒有人格修養的人就不是這樣了,不論什麼事,總是嚴厲地要求別人,卻從不要求自己。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞