DONKI響應「走塑」 壽司透明盒變密紙盒!

674 回覆
29 Like 119 Dislike
冇人買 浪費食物仲唔環保
乜撚都睇唔到 搵鬼買咩 平時d呀牆都左擇右擇 邊盒新鮮d
人地,其他地方攪環保為優化地區同生活

中国香港攪環保攪到劣化地方人士生活質素,各種問題(商場黑水灘,垃圾木刀,倒瀉紙盒等等),完全為衝已衝,根本冇諗過點解決或替代

而家玩埋盲盒
換走咗個透明膠盒,但係多咗張全彩色打印嘅紙
其實日本回收率好低只係所有嘢老奉攞去燒
clown world
唔睇得點買,
環保撚有錢成日坐飛機去日本,
窮撚基層想食少少日本野都唔得
買呢D壽司盒或者便當 除咗方便
自己揀選睇新唔新鮮 視覺上吸引係重要一環
咁都cut埋

餐具紙盒防水塗層唔環保 具生物累積性恐致癌 又無事
神奇
盲盒
不如每盒冚蓋前影張相, print 出嚟, 再黐盒面
環保撚全家生癌凌遲死
打邊爐 燒烤 d肉係咪都係咁包住

真係見到都唔想買,慳返
銷量肯定跌
Donki啲壽司咁撚貴 我去一田 citysuper呢啲買仲好
如果其他有賣壽司識玩嘅 今日就應該大割引 吸咗第一批想轉場嘅客先
會中商品說明條例
即使到現在,日本仍然難以捨棄即棄塑膠,日本的垃圾堆填區空間卻很小,例如整個東京只有一個堆填區。令人意外的是,在經濟合作暨發展組織(OECD)成員國中,日本原來也不是回收大國,只有 20% 的家庭垃圾會循環再造。OECD 指,當地大約 78% 的垃圾都是焚化爐處理。過去的 30 年間,由於小型焚化爐排放過多二噁英等污染物,當局於是改用舞洲同類的巨型焚化廠,建造成本高昂,使用極高溫度焚化垃圾。
反正我唔食依d野對我無影響, 俾政府知你地做既野有幾on9
香港環保文化做得幾好
我覺得要放出世界表揚下
淨係DONKI 做左?一田、city super跟左隊未?
都冇用
買魚生都要望下咩色水啦
張相一個鐘前同一個鐘後都差好遠
邊個信
唔執多啲笠, 香港樓點利差盡出, 之後就升升升
口罩 驚人點相?
路過都要講句;環保撚死全家
去印度啦屌你老母用手食最撚環保啊
第三世界咁撚樣
抽大蛋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞