DONKI響應「走塑」 壽司透明盒變密紙盒!

674 回覆
29 Like 119 Dislike
點解唔諗下學十字奶樽回樽,
用靚既有膠邊密封啪蓋透明食物盒(即係帶飯盒果啲)載壽司,
然後收貴你say 10蚊,
你回盒既話就退返盒費10蚊,
你唔退都可以自己拎黎當飯盒,
其實咁樣先真正做到減廢又方便外賣既市民,
可以退錢呢樣野亦會令消費者有原動力去做資源重用/回收,
而且用密封食物盒載亦可以保鮮過用膠兜
佢平時寫果啲根本唔係繁體或簡體,
直頭係錯體字

反正都係整做奈良壽司算啦
伏伏伏

上年經過見到
依家仲要睇唔撚到 你食埋我個份CLS
變盲盒
Donki 個牌都有名你叫魚濱 -娛賓 笑一笑
Aeon係透明盒
係唔係Donki想搵水魚
Cls 本末倒置
因為donki有得堂食 食物容器係膠盒
首階段已經唔比
第2階段都係玩盲盒㗎啦
如果我係Donki寧願取消堂食好過
咁樣換紙盒真係搵鬼買
2個主要問題

亞洲好多地方都有觀念問題。啲人驚咗舊式焚化爐燒膠放毒,一聽焚化爐3個字就大力反對。唔願意接受新型焚化爐。

錢嘅問題,新式燒膠發電唔係齋燒就得。首先都係要分類好膠製品,然後拎去熱解。熱解完嘅product 先可以變成無毒嘅可燃氣體發電。唔係好似舊式焚化爐咁一車垃圾倒落去燒就搞掂,而即用即棄有隱含分類嘅問題。

熱解要控制埋反應所需嘅環境,呢個設施唔平而且處理量一般。控制唔好又會變成有毒氣體。
on79
玻璃個考慮係易碎,收集會令其他回收品俾碎片污染。啲樽相對少量,膠就咩都有,而且價值低。
歐洲的確有膠樽按樽,而且鋁罐都有。嗰啲係畀PET,唔係PP。但 PP 碳排放高啲,都值得研究。
點會呢,有啲阿嬸照打開睇,就好似超市啲雞蛋盒咁打開睇同換
因為咁變咗ex?
我意思係好似奶樽回收再用咁,
啲膠盒回俾Donki,
佢地洗乾淨再pack 壽司俾下個顧客,
即係好似外賣煲仔飯可以回煲咁。
其實大快活個煲仔飯咪一直都咁做
根本到處都有分店嘅鋪頭好適合做退還餐盒
人地Donki只係轉定先 第2階段冇得你唔轉
薛丁格的壽司
梅毒拖羅?
蛋都係咁裝,咪逐盒開來check
環保撚死全家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞