「賤種又害人!」火炭站男子月台助跑「跳過」對方月台!!

273 回覆
213 Like 165 Dislike
今次係咪唐狗班人?
哥基好波
都無車
所以ig係?
半路仲可以上升返
支持 連登勁多文盲細個無認真上中文堂 睇到人眼都殘
又要做正字刑警,又唔識考究正統中文,失禮。

《說文解字》 : 「鍾 ,酒器也 。从金重聲 。」
段玉裁注 : 「引申之義爲鍾聚 。」

所以「鍾」=聚集、累積
鍾愛、鍾情之所以係「鍾」,因為愛、情都可以累積

《說文解字》:「意 ,志也 。从心音 。察言而知意也 。」
所以「意」=想法,而想法唔會「鍾」,唔會「累積」的,只會係合乎想法,合乎意向,即係「中」。

正統中文只有「中意」而無「鍾意」,當然你中意繼續用「鍾意」亦無不可,不過唔好再扮晒正字撚,侮辱連登仔智商。

詳細考究睇下面條link:
https://longlifepeach.medium.com/%E9%A0%B9%E5%BB%A2%E4%B8%AD%E6%96%87-%E4%B8%AD%E6%84%8F-%E9%8D%BE%E6%84%8F-%E9%90%98%E6%84%8F-%E5%AE%9A-%E4%B8%AD%E4%BA%8C-613cd0e62982
咪講撚咗中文係有中意呢個詞,但廣東話要讀做「種意」,有人話中意有錯咩?你盲定弱智?屌你老母
咁即係你唔係寫正字囉,正字刑警
之前有個重度跳撚死人 死左之後開post捐款呢個操作先好笑
如果要屌起上黎 棟野業主同埋保安真係多得呢班撚樣唔少
根本「鍾意」兩隻字都解唔通,計讀音你又捉人「吾系甘牙」?龍門任你搬
已經講咗廣東話要讀做「種意」,證明廣東話一詞並唔係中意,兩個詞可以同時並存。

已經表達得好清楚,你繼續為拗而拗都冇用。
柒咗就柒咗啦,「吾」同「唔」並存又得唔得呀?請回覆:
根本「鍾意」兩隻字都解唔通,計讀音你又捉人「吾系甘牙」?龍門任你搬
站長表示車死咗都係叫最低級嗰個落去望
你自己貼出嚟條link都話鍾意比較正確喎,其實你拗啲乜?你貼條link出嚟證明我啱,然後話我柒?
所以要真的要寫的話, 「鍾意」比較正確. 而且「中意」的「中」讀「種」音(同「中獎」「中傷」, 「中規中距」等情況), 不是讀「鍾」音.
睇真原來係條link呢個人都同你一樣話呢斷嘢係錯。所以呢個人同你係咩權威,證明都中意同鍾意唔可以並存,中意一定係鍾意嘅正字(唔啱聲調)。
段*
你斷章取義?睇完先覆啦,嗰句佢係引用人哋說法

Btw你未答到我:根本「鍾意」兩隻字都解唔通,計讀音你又捉人「吾系甘牙」?「吾」同「唔」並存又得唔得呀?
到*
上面我再覆咗。

咁中意讀「種意」唔啱聲調,點證明係廣東話用詞嘅正字?
因為根本「鍾意」兩隻字都解唔通,計讀音你又捉人「吾系甘牙」?「吾」同「唔」並存又得唔得呀?
你又係咩權威?我哋查字典考究嘅,你就得自己喺度講
得兩個case:
1. 計意思(正統中文):以後唔該寫返「中意」,「鍾意」兩隻字都解唔通
2. 計讀音:你就唔好捉人「吾系甘牙」,以後「吾」同「唔」可以並存

就係咁簡單你揀邊樣?
根據中字喺解做「合」時嘅廣東話讀音「種」,已經證明中意唔係廣東話用詞。讀第一聲嘅「中」意,即係「中間」嘅意,都係解唔通。既然連意思都唔啱,點解要用?

中意一詞只係巧合喺中字可以讀第一聲,但唔好拎出嚟話係正字。
中(zung1)意都解唔通喎,中間嘅意? 你夾硬喺字典搵個唔啱聲調嘅詞語話係廣東話詞語就當係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞