「賤種又害人!」火炭站男子月台助跑「跳過」對方月台!!

273 回覆
213 Like 165 Dislike
無論個鍾字解咩,如果一見鍾情啱,一見鍾意都啱

再重申,冇人話過中意錯,但要讀做「種」意。
你咁樣只係為拗而拗啱就啱,錯就錯,唔好講句「無論」就以為唔使認錯

總結:
你個「鍾」同佢個「鐘」喺正統中文都係錯(無「鍾意」此詞)
只係你冇咁離譜(五十步),佢離譜啲(百步)

純粹睇唔慣你「五十步笑百步」,仲要沾沾自喜
有車埋站先跳啦
成件事係你搵另一個詞「中意」反駁,點知俾我話唔啱讀音。

你再分拆討論「鍾」同「意」字,話「鍾」解作累積,「意」解作想法。用想法不能累積反駁,點知俾我話想法可以多於一個,因此可以累積。

你突然改口話「鍾」字意思做「愈來愈」,用「鍾愛」等於「愈來愈愛」,但「愈來愈意」並不合詞性去反駁,點知俾我用「鍾情」都唔可以轉做「愈來愈情」推翻。

你再又突然改口話「鍾」字解集中去反駁,點知俾我話如果「鍾情」係集中情,「鍾意」都可以係集中意。

由此可見你啲論證例子同不停搬龍門都反駁唔到,失敗!
咁撚勁唔參加奧運
一詞多義,中學冇學過?
解文言文都要諗多啲可能性先解得通啦,咁叫搬龍門?淨係堅持一個解釋,難怪你解錯「一見鍾情」

你認同有「中意」此詞,但點解冇聽過人講「zung3意」?
事實上,喺現代廣東話「中意」就係讀「zung1意」,讀音就係會隨時間演變,廚房都由「ceoi4房」變做「cyu4房」

你個「鍾意」,根本唔係正統中文,你冇辦法否認
總結:

中意同鍾意係兩個並存嘅詞語。但中意解做合意嘅時候要讀做zung3(種)意。從讀音推斷,中意並唔係廣東話用詞。

廣東話用詞應為鍾意。「鍾」字引申義為「積聚,集中」,例如「鍾情」即集中情,「一見鍾情」即一見面就產生深厚情愫。可見「鍾意」即集中心意、產生深厚心意。
關於你話我理解錯一見鍾情,我唔同意。我只係引用你#208話鍾字解做累積去加以解釋。只係你不停搬龍門。鍾字解做「愈來愈」、「累積」、「集中」都係從你口中講出嚟,我冇自己加字義,我嘅觀點亦冇反對一字多義,並表明無論鍾字解做咩意思,如果鍾情係一個合理嘅詞語,鍾意都一樣係。噉點解會係我理解錯?

你咁想拗贏咪畀你認自己贏囉(雖然事實擺在眼前係我啱),但你唔可以誣衊人。
屌你老母
睇咗咁撚耐

鍾 鐘 中 都好
我打「我好忠意你啊」
十個有十個都明句句子解咩

文科撚真係特別On9
最後花咁撚多時間講茴香豆個茴字有四個寫法
但對文明進步完全接近冇撚柒用
叫咗你班柒頭讀數讀Science架啦
中文從來一個字就係有唔同嘅引申意義,如果唔同解法叫「搬龍門」,淨係堅持一種解法,根本所有文獻都讀唔到。
正常同你解返啱個「一見鍾情」,係你誣衊人「搬龍門」

事實上你個「鍾意」,根本唔係正統中文
伏羲(會員編號#35170)搬龍門之柒事事件簿。

伏羲自己一衝出嚟就反駁「鍾」字解做「累積」,並用「累積」解釋其它詞語,包括「鍾情」。

當對方針對「累積」一義回應時,伏羲一開口就話錯,再突然加入「愈來愈」一義,同時繼續使用「累積」去解釋。

對方繼續針對「愈來愈」及「累積」作出反駁,伏羲突然爆出一句「鍾」字唔係解「累積」,而係解「集中」,彷彿忘記咗「鍾情」解做「累積情」係佢自己講出嚟一樣。

伏羲自己不停更改字義,卻否認自己搬龍門。明明所有字義係佢自己列出,卻指控他人理解錯。
由此可見伏羲不停搬龍門為拗而拗,並自己唔記得自己講過乜,失敗!我都唔會再花時間覆呢個loser。

最後重貼總結:

中意同鍾意係兩個並存嘅詞語。但中意解做合意嘅時候要讀做zung3(種)意。從讀音推斷,中意並唔係廣東話用詞。

廣東話用詞應為鍾意。「鍾」字引申義為「積聚,集中」,例如「鍾情」即集中情,「一見鍾情」即一見面就產生深厚情愫。可見「鍾意」即集中心意、產生深厚心意。
集中心意?你自己睇下個例句解唔解得通?

例子:「隻錶我一見到就好中意!」
中意應該解「合乎心意(中)」定係「集中心意(鍾)」?

中文一詞多義好正常,有咩龍門好搬?上面班師兄睇完都笑你啦,公道自在人心,唔係長文大聲就有用

總結:哥基Pat Pat以正字自居,卻以「讀音相同」為拗而拗,淪為「吾系甘牙」之流。
字體解釋未加考證胡亂引用,錯解成語後反而指責對方,從未反省自己為何不去考證,其學術之不嚴謹由此可證。自此以後,哥基對正字之指正可謂:「公信力全無,五十笑百步。」
都係嘔份report啫都唔洗死嘅
東鐵佬做慣啦
害到D咩,咁撚空既月台
做仆街野承後果咪得
笑到我
你啲中文咁廢都做正字刑警
喂柒頭
你嘅問題我答左喇
我嘅呢
過咗20幾個鐘啊
係好型喎,我跳到我都想,轉月台五秒搞掂
好多人患癌症,想生存都無得生存
呢啲人就拎條命嚟玩
如果可以發明靈魂更換器,互換雙方嘅靈魂就好啦
我愛正字老師,香港人一定要識寫自己講嘅語言-廣東話

btw我一開頭仲以為有隻巨型昆蟲喺碟意粉度
佢地Dfd 死左個啦
尖沙咀跌咗落嚟
抵撚死
自己攞嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞