「賤種又害人!」火炭站男子月台助跑「跳過」對方月台!!

273 回覆
213 Like 165 Dislike
所以你係咩權威可以咁定?人哋寫「鐘」又唔得?

同埋唔係咩巧合,中唔係淨係可以解中間,可以解做合乎、合宜嘅意思(段玉裁注 「中者、別於外之辭也 。亦合宜之辭也。」)

根本「鍾意」係解唔通,只係巧合同中字嘅第三聲一樣,但唔好拎出嚟話係正字。
總結:你喺字典搵出嚟嘅中意一詞,係要讀「種意」先可以解做合心意。讀「宗意」嘅時候只係解中間嘅意。

照你邏輯,中意同鍾意兩者都係解唔通,兩者都唔係正字。

而我一早表明我偏向兩者係共存嘅詞語。

所以你嘅言論證明唔到任何嘢,亦冇推翻我任何嘢,只係為拗而拗。你搵到正字先出嚟再討論。
咁點解人哋「鐘意」又唔可以共存?答埋我先收工
首先我一直表明偏向鍾意一詞先係廣東話嘅用詞(中(zung3)意係共存嘅漢語詞語)。你自己#208都講咗鍾字有累積嘅意思,但你用「意=想法」,「想法唔可以累積」去反駁鍾字係錯,我唔同意。想法係可以多於一個,只要多過一個,就即係可以累積。換言之,鍾意一詞係可以解做累積咗好多想法/心意/心思。反之,鐘字只係樂器或計時工具。
錯,鍾愛係愈來愈愛,所以可以。但唔可以愈來愈想法,所以一個可以累積,一個唔可以累積。
中意=合乎想法,一係就合乎,一係就唔合乎

你係咩權威可以咁定?正統中文邊度有「鍾意」?你搵篇古文俾我睇
如果計讀音點解「鐘意」唔得?
早死早着 唔好累人累物
你又搵個愛字可以係動詞又可以係名詞嘅例子去誤導人?即係鍾情就係愈來愈情?

已經解釋咗想法係可以累積,只係佢並唔係一個動詞,唔可以俾你拎嚟配「愈來愈」。
咁正統中文邊度有「鍾意」?你搵篇古文俾我睇
如果計讀音點解「鐘意」唔得?
正字師
既然鍾字係解累積,意解想法,想法又可以累積,噉點解唔可以用鍾意去表達累積想法/心意/心思?一定要組合兩個字有古文收錄先用得?「黐線」、「低能」等等又要有古文收錄成個詞先用得?

而家個邏輯好清晰,就係鍾字解累積,我鍾意話「鍾你老母」都得,因為你老頭(豆)如果娶多過一個女人,其他女人都係你法定嘅老母,即係老母係可以累積。
點解你話得就得?你係咩權威?

中意依個用法由清代流傳落嚟(我就有文獻support嘅),古代意思又係同廣東話中意一樣,點解要無端端整多個「累積想法」嘅「鍾意」?

另外一齊睇個例句:隻錶我一見到就好中意!
以上「中意」係解合乎心意,定係「累積心意」?

文獻資料:
又loop?講咗中意係共存嘅詞語,只要你讀做zung3意,係可以用呢個詞語,但呢個讀法暫時未見普及。

至於鍾意,已經解釋咗,係累積心思嘅意思。讀音同意思上都接近廣東話zung1意一詞。

我要講嘅已經好清楚,你要為拗而拗就自己睇我上面啲回覆。
個廣東話例句點解釋?
例句:隻錶我一見到就好中意!
以上「中意」係解合乎心意,定係「累積心意」?
鐘意一早用到爛啦

你秒撚左
我從來都冇話過中意係錯,你讀做「種」意咪可以用中意囉。我一直話係並存,你就唔去拗中意,轉去拗鐘意,拗完鐘意,你又返返去拗中意。黐撚咗線?所有嘢都已經拗完㗎喇,loop到幾時?
冇loop過,上面個例子一睇就知唔會係「累積心意」,你係咪會寫做「隻錶我一見到就好鍾意!」?

如果係嘅話,你咪又係同「吾系甘牙」一樣,讀音啱就得
你自己#208話鍾情係啱,噉「一見鍾情」,即係一見到就累積情啦。一見鍾情就得,一見到就鍾意就唔得?
又係重度工場?
不是
有無可能係變調或者文白讀之類,令中意嘅中發zung1音?
例子好似舉得好好,但你錯了「一見鍾情」嘅「鍾」並唔係解「累積」,而係「聚集、集中」
Source: 《說文解字》段注:「引申之義爲鍾聚」

睇返個例子:「隻錶我一見到就好中意!」

中意應該解「合乎心意(中)」定係「集中心意(鍾)」?

明顯「中意」個意思比較啱,如果你話跟讀音,咁你就唔好笑人哋個「鐘」,唔係就五十步笑百步
呢d食大把女 有咩好講
你個傻閪話人地為拗而拗真係好無說服力
心水清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞