原來而家仲有kam撚會砌機 ?

153 回覆
40 Like 956 Dislike
Mac 連AI ( stable diffusion) 都玩得好7, 慢過PC 好多倍

Mac 機 desktop 點做到 M.2 raid 0 x4 行16TB?
可唔可以好自由加到96GB RAM ?
Mac 加錢加 SSD 又慢又貴
Windows PC SSD M.2 我講緊係加到16TB
Mac 部 Desktop 頂住加到8TB
PC 加爆 M.2 後,仲可以加 SATA SSD
Mac =兒童電腦

我行stable diffusion gen圖係13秒一張

Mac無3分鐘落唔到樓,講到ARM M3咁勁,都係扼9傻仔。行下Photoshop 可能同PC 差唔多速度,一到高階software,Mac機成隻烏龜
有幾浪費時間?你弱能人士要成個月做research ?
我買番黎用一晚砌好
我notebook 用ASUS rog Scar 18
都係一樣咁用,點樣贏?
Fair d 講句,現在Intel 有少少7,砌i9 係要少少技術,起碼識BIOS 揀岩profile 同埋降少少電壓。如果砌i7 行4090 根本唔洗用腦諗都識。
你對住 YouTube 睇片大把教你點砌機啦

我當年行DOS ,d 機就難砌啦,又要識set jumper , HDD 又要識set master/slave ,又多古怪driver 要install
Exactly
不過我部機個樣好柒,無心機攪d線走位
唔洗改 Regedit wor , driver 又無特別你唔update 都得。
你唔打機,PC 做文書機無問題
上面你講既UI 野,話Mac 點好,係你個人喜好,我就係最憎Mac 個UI 同埋佢個 Finder
Windows explorer 完全屌打Mac
講到Mac 個 finder 點勁,又係出 pdf , JPEG 個類野,Words 都唔得

仲有Mac Office table 成日走位,你用撚埋我個份。
我做文書係做d professional 既野,人地比個words file 你,係你部機又走位,你整完野,send 比人,人地部機又走位。咁撚on9,我用番PC 真係慳我時間

唔計Mac 有高階setting 你想改,要入terminal 改
Windows 用explorer 就做到曬啦,都on9
PC 先工作導向,大把野要PC 先做得好。
Game Porting Toolkit 勉強可以
試下software development 就知個分別
唔講呢方面,Mac始終軟硬件streamline smooth 好多同埋好多detail 位ux好好多
同埋icloud ecosystem 方便
對productivity 冇乜要求,做d低價值工作未必感受到差幾遠No offense
番工已經出晒生產力啦
除非有專業需要 唔係根本用唔著
成班傻閪剪片自high屌人打機都唔知做乜鳩
你唔打機關我撚事咩
算啦有啲連登毒撚係唔會明㗎啦
因為上得連登嘅人佢哋嘅時間係唔值錢
買名牌畀人話嘥錢
食貴少少嘢又話畀智商税返深圳食仲好
唔好對會上連登嘅人有期望
依家講用家user wor
Software development 關我撚事?
仲有多hardware 就自然多compatibility 問題
但係依家 PC已經好過當年Windows 95/ DOS 時好多

你講起iCloud 我最憎
用Google Drive 已完勝

大把野有自己cloud setting
Office 有,Steam 都有
iCloud 乜都改唔到,多多限制
唔比人買laptop ? On9
「專業」 Windows PC 都可以好專業
利申,我係買MacBook Pro Max M1 ,最後都係頂唔順Mac 好撚多限制,連以前有Windows 都裝唔到,放撚棄左買ASUS ROG Scar 18
自己加到M2 SSD x2 行 8TB RAID 0 ,96GB RAM, 4090 laptop 都唔知幾爽
我咪話工作
有喎,steam 買嘅話可以win/mac 兩邊都玩到
樓豬肉酸到
咪撚9up 啦
個名係4090m 但連4080 都不如
然後風扇鬼咁嘈 攞出街鬼咁重
爽?爽條毛咩
淨係覺得 Macbook 裝唔到 windows 就唔識用
你都唔使參與討論
公司都係比 Macbook 我做 development
唔通同公司講無得打機唔用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞