法奧砌機一開箱就即刻跛

397 回覆
283 Like 29 Dislike
上星期四法奧訂左部機,琴晚11點送到黎啦,心諗拿拿臨試完訓覺啦,點知駁晒線開機,但畫面無野睇,個刻我都諗係咪插錯內顯,但又無呃,一定插岩,咁再開都係唔得。

我就轉插內顯HDMI,又得左,我再試下UPDATE DRIVER,但nvidia apps話我無卡唔比我繼續,我睇裝置管理員都係無張display卡,補充下,張卡由開機一刻,4080s風扇都無轉過

又咁夜,我都唔想試咁多,開CASE快速CHECK下線同卡有無鬆,又唔似鬆,螺絲都好緊,試到近1點都唔得就唔搞訓了,PM埋悠二,佢琴晚兩點有覆既,都係叫我影下相有無插錯位咁。

今朝再試下拔插張卡都係唔得,電源線又插實既,而家真係即刻跛

之後再CEHCK返,原來法奧送漏埋機箱送個dust filter

總之第一次法奧買野體驗好一般,首先星期六話預星期一送貨,咁我理解係星期日晚送,點知原來佢意思係星期一晚,其次就送漏野,送漏野我其實接受到,但希望法奧都改善下,唔係下下再補送,運輸成本真係好高,跟住就係應該要確保部機黎到完整,唔好比暴力運輸整散/壞D野。

部機我估會唔會運輸過程出左事,因為佢出機前裝到windows,(假設佢用外顯裝機),正常出機個陣應該仲用到張4080s,但一黎到就用唔到

不過呢單野後,我真係唔敢再買gigabyte d野,就算最後唔係卡壞(呢次係原本我想買INNO,但客服話無貨推薦我買呢張)
希望客服盡快搞掂,因為而家部機最貴最重要個PART第一日就唔work

我條LIST
想要啲乜嘢 贈品?
又有禮物收
諗定要咩禮物
幫推
幫推
送貨時間係你問題喎
但係部機咁等收禮物啦
恭喜開通法奧VIP專線
法奧比其他地方好既地方就係有呢條專線
你呢個許幸運兒今次有幾會用到
恭喜~恭喜~!
免費upgrade 4090
舒服,我都係法奧買即刻跛,兩個月就壞display card,洗多400蚊送返去法奧check 機,你都算好,咁快就壞左。
上佢website 揀定禮物 差唔多時候就會覆你
點解條list...
我一直都好擔心啲機有外顯示卡嘅話咁樣裝咗上電腦送貨過嚟嘅途中真係好容易整傷PCB , 尤其是之前都講過Giga顯示卡插槽附近嘅PCB受力能力弱 . 牙二可能要考慮下會唔會做機箱內部填充或者索性將顯示卡唔預先安裝上底板

其次亦都可能要執正啲嚟做 , 要整一份正式嘅hardware checklist 去畀客戶知道部電腦係已經經過員工check過係用到正常入到windows(要加埋邊個員工去做核實). 而家成日都有DOA呢啲口同被拗嘅嘢有張checklist就知道邊個跟開呢部機
死乞衣
原來又係即刻跛
契仔又話"好少"出事既?
打咁大篇嘢都唔講重點,下次內文直接要乜贈品同想upgrade乜型號啦
留名睇禮物
白卡砌機部門
你睇下插顯示卡條線有冇駁落個火牛度
冇反應嘅話諗禮物
等悠二入黎送禮物
夜晚11點送貨真心癲
留名睇禮物,究竟會係500件花之戀百佳劵定係免費升線4090呢
想送咩禮物比油耳
留名睇禮物
我都試過用onboard得, 插display card畫面都冇
跟住update底板bios又冇事用得返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞