Tesla 大勢已去?馬斯克跪地求饒也無藥可救

262 回覆
94 Like 25 Dislike
佢開放專利... (中國歐洲都得益)

高估fsd 進度... 美國仲搞緊,
高估電車美國市佔 ( 汽油車反擊 )

低估中國市場重要性... ( 中國研發FSD )
最錯就係開放電車專利
Fsd過到L5再講啦
但其實值錢既係FSD 呢個應該抄唔到?
1. 發電廠可以用可再生能源/核能
2. 就算唔計1 ,發電廠效率都高過車好多
3. 就算唔計1,2,發電廠污染物過濾都勁過車好多
4. 就算1,2,3都唔計,剩係唔使喺條街吸廢氣都電動車已經完勝

有啲人真係好鬼死㒼塞
南非巨蟹黎,踢番佢番南非啦,根本冇資格有美國身份
學到嘢
佢話會買TWITTER
搞到TWITTER股價勁升
之後又反口話唔買
俾人話佢操控股價
最後焗住要買
電車問題在於

1. 車重問題. 對輪呔消耗唔環保..
2. 電池維修, 回收問題..
3. 未有自動快充充電機器人...
美帝出手cut車用IC晶片畀中資, 就好似當年M$咁畀你抄, 等你唔丼錢研發OS, 當想起飛腳時就卡死你, 所以商湯創辦人湯曉鷗咪英年早逝囉

Tesla有上海車廠生產出口東南亞, 獨家車用IC點會大勢已去, 頂多內銷差左, 外銷依舊有需求, 由其大陸多晶矽太陽能板已經賤價過木板, 一度電只係0.3-0.4美刀, 配合煤碳火力發電, 未來電費只會更平, 半固態電池已準畀開始生產, 慢慢過渡全固態電池, 電車重大把空間同鬥油車

台灣本土學者講金融經濟真係得淡笑
如果佢係香港出世 應該依世都唔會有tsla
其實比亞迪呢D原因唔係佔大多數....

Elon musk點解要送技術比大陸?
因為佢可以短時間make noise,將電動車產能,業務,股價
由幾十億谷到幾千億,之後高位收割賣盤

佢最on9地方係衰多口,哂左440億美金買垃圾twitter
你睇下佢買完垃圾都仲可以得閒賣股票套現
如果佢唔拉中國落水玩電動車,你覺得Tesla可以平價生產到咁多車?
同埋股價可以chok到上萬億?

Tesla 大勢已去係真,因為電動車局限性太大,根本唔岩外國用...
淨係講電池組更換已經好頭痛
用耐左之後電池處理又係大問題...
佢操縱股價 有份賺架 只係依家蝕得仲甘姐
華為比人bam前個一季 銷量好似超左3星…

2020年4月,華為以21.4%的全球市場佔有率,超越三星的19.1%,首次躍居全球第一

如果唔係bam得快
曬尻氣 佢唔係最有優勢既時候贏 依加先黎做有咩用出業績前係咁減價有咩意義
你睇下條台灣佬講講下講人文就知得啖笑
證明有錢佬都係無撚腦要交智商稅
根本一直覺得佢係強蟈開廠係 on9, 狗菜係遲早問題
大陸唔會比你咁玩一陣又國家安全又盛,Tesla自己on9,以為同中共真心換真心
50k 咋喎
抄唔到software
又一條唔睇內文嘅19
淨係計行嗰轉?計唔計埋生產粒電同棄置嘅成本先?
佢由係大陸開廠個一刻嫁經知到會比人炒嫁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞